Lifligheder på Lieffroy

Dansk

2016 Lieffroy 100216 (1)

Omkring december sidste år var der et tilbud på nettet, hvor man sparede 40 % på en fire-retters-menu på Restaurant Lieffroy i Nyborg. Det er egentlig ikke en restaurant, som jeg rigtig havde hørt om før, men en tidligere kollega havde nævnt og anbefalet stedet. Jeg havde én gang tidligere set et lignende tilbud til samme sted, men da var der udsolgt, inden jeg tog mig sammen til at reagere. Så denne gang nølede jeg ikke og købte to værdibeviser til Ledsageren og jeg med det samme, hvilket var fornuftigt, for klokken var ikke engang 9.30 før alle 600 værdibeviser var revet væk.

I onsdags oprandt så dagen for vores nyeste restauranteventyr. Vi havde bestilt bord til kl. 18, og det var helt mørkt, da vi kørte afsted på de smalle, snørklede veje. Restauranten ligger superflot ned til vandet, så kommer man forbi i de lysere perioder af året, er det nærliggende at tage en slentretur langs stranden. Vi kan godt forestille os, at Lieffroy har lidt svært ved at fylde bordene på denne tid af året, for udsigten forsvinder helt i nattemørket, også selvom klokken kun er 18. Jeg tror dog, at der til gengæld er fyldt godt op om sommeren.

2016 Lieffroy 100216 (3)

Jeg synes, at vi fik et af aftenens bedste placeringer, for vi sad lige ved siden af brændeovnen, hvilket jeg synes var væsentligt hyggeligere end de reflekterende vinduespladser, hvor man alligevel ikke rigtig kunne se noget.

Personalet var meget høfligt og hjælpsomt, og der blev spurgt ind til vores drikkevareønsker. Man kan selvfølgelig tilkøbe en vinmenu, og derudover har de også en kørevenlig vinmenu til 180 kr, hvilket vi ikke gjorde brug af, men jeg synes det er et fint tilbud at have. Ledsageren bestilte et glas rødvin og lod det være op til tjeneren, hvad det skulle være. Et enkelt glas kostede 105 kr, så det er ikke billige vine de ligger inde med på Lieffroy. Jeg bestilte en spændende saft med lime og mynte, der leveres af Ebeltoft Gårdbryggeri. Hos Lieffroy tog de 45 kr for hvad der svarer til et glas, men jeg vil holde øje med saften i butikkerne og håbe, at man her kan købe dem til lidt billigere penge, for den smagte faktisk rigtig godt. Den duftede mere af mynte end den smagte, hvilket ikke gjorde noget, da mynte nogle gange godt kan blive for meget, hvilket den ikke var her.

2016 Lieffroy 100216 (6)

Det virkede som om, at stort set alle aftenens gæster havde købt det samme tilbud som os, for alle så ud til at få serveret de samme fire retter. Vi nøjedes dog ikke med fire for til at starte på blev der sat en lille amuse bouche på bordet sammen med dagens brød. Egentlig var der to små retter. Den ene var en fantastisk luftig jordskokkesuppe med persillepesto. Den skarpe, grønne farve stod i flot kontrast til selve suppen, der som sagt var meget let og luftig. Supper kan tit være lidt tunge at arbejde sig igennem, men denne her var let som en fjer, og den var faktisk i lang tid min favoritret den aften.

2016 Lieffroy 100216 (7)

Udover suppen var der også en lille hjertevaffel med ål og syltede grønne jordbær samt et eller andet dressing, der vist var med sennep. Brødet var tydeligvis friskbagt med en god. sprød skorpe. Det ene var bagt med mørkt ale og sikkert maltmel, det andet var vist med kærnemælk. Dertil blev der serveret smør samt en krydderurtesmørrelse med blandt andet basilikum (baseret ud fra hvad vi lige kunne smage os frem til).

2016 Lieffroy 100216 (10)

De fyldte desuden op i brødet løbende hele aftenen. De kunne slet ikke klare at se en tom brødkurv uden at der straks kom en ny ind. Det bør dog også nævnes, at deres retter er meget små. Jeg blev rigeligt mæt, men Ledsageren var glad for det ekstra brød, og det er ikke et sted, hvor man går ind og kun bestiller hovedretten og bliver mæt på den, med mindre man virkelig spiser som en fugl.

2016 Lieffroy 100216 (8)

Herefter blev den første forret serveret, hvilket var kammusling med syltede stikkelsbær, blød og cremet broccolipuré samt en røget muslingesauce. Kammuslingen (for der var altså kun en enkelt til hver) var blød og lækker og stegt ligesom en kammusling bør steges. Om den var ensom, dér helt alene på tallerkenen, vides ikke.

2016 Lieffroy 100216 (11)

Næste forret var dagens fangst, hvilket i dette tilfælde var torsk, stegt sprødt på den ene side, serveret med grillede miniporrer, en cremet løgpuré samt hollandaisesauce. Ledsageren er ikke så vild med torsk, fordi han har dårlige barndomsminder om den kogte udgave i lange stimer, så han var meget positivt overrasket over denne udgave. Det hele smagte rigtig lækkert, og jeg synes især at lægpuréen var meget spændende.

2016 Lieffroy 100216 (14)

Hovedretten var marginalt større end forretterne og bestod primært af farseret perlehøne og kål. Perlehønen var velstegt, og den farserede del havde blandt andet svampe i sig. Lieffroys retter er meget komplicerede, så jeg nåede kun at opfange halvdelen af det tjeneren fortalte, da hun introducerede retten. Der er mange små komponenter i, hvilket så også er noget af dét, der gør deres mad til noget særligt. Jeg syntes måske at farseringen fyldte lidt for meget i forhold til selve kødet, for der var lige meget af begge dele, og jeg syntes ikke at farsen smagte af noget specielt alene. Til gengæld var skindet på toppen stadig sprødt, og de dusinvise måder det lykkedes dem at inkorporere kål i retten på fungerede rigtig godt. Der var blandt en lille kållasagne, der bestod af tre forskellige slags bagt/dampet kål, blandt andet rødkål, og jeg erindrer ikke lige de to andre varianter. Den del kunne jeg særligt godt lide. På toppen var der også bitte små, sprøde kartoffelchips, og Ledsageren var meget glad for den dybe, mørke sauce. Der var også et par skefulde blød kartoffelpuré til, gemt væk blandt alt det grønne.

Vi holdt en lille kunstpause, før desserten blev serveret, og den viste sig at være aftenens favorit for os begge to. Desserten bestod af en rigtig lækker mangosorbet, blød og frisk, samt en cremet og fyldig chokoladeparfait. Dertil blev der serveret en sprød tuille, små toppe af både kakaocreme og en mere syrlig ymer/flødeostecreme. Prikken over i’et var dog de små kager på tallerkenen. Når man snakker om mad på dette niveau, så er det de små detaljer, der enten hæver eller sænker retten, og det faktum at de små kager var så friskbagte, at de var lune, gjorde en rigtig god ret til noget fantastisk. Det føltes lidt fjollet at falde i svimer over så lidt, men det var virkelig dét, der gjorde det største indtryk.

2016 Lieffroy 100216 (19)

Normalprisen for tre retter er 400 kr, hvilket jeg ikke synes er dyrt, når man taler om denne kvalitet, selvom man bør være opmærksom på, at det ikke er store portioner, man får serveret. Til gengæld kan du spise dig mæt i så meget godt brød, som du orker. Vi havde en forrygende aften, og Lieffroy røg hurtigt op på vores Top 5 over fantastiske restauranter. Der blev brugt gode råvarer på spændende og fantasifulde faconer og sammensat på en smuk og delikat måde. Vi håber bestemt på at komme igen – gerne en sommerdag, hvor vi kan drage større nytte af udsigten.

2016 Lieffroy 100216 (2)

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.