I den sorte gryde

Dansk

2016 Frituredag 230316 (5)

Den anden dag havde vi fritureaften, hvilket den stakkels frituregryde ikke var helt så tilfreds med, og den så meget medtaget ud, da aftenen gik på hæld. Dagen oprandt mest af alt fordi jeg forsøger at tømme ud i alle de rester vi har i fryseren, og her havde vi blandt andet også en pakke forårsrulledej, som jeg gerne ville have brugt inden maj. Vi lavede to slags forårsruller – en variant med hakket oksekød og en med rejer. Derudover havde vi også et par andre opskrifter, som vi gerne ville teste, nu hvor vi var i gang.

2016 Frituredag 230316 (7)

Jeg ville for eksempel gerne prøve friturestegte kyllingelår, hvilket faktisk fungerede rigtig fint. Lårene blev først dyppet i æg, herefter i majsgryn blandet med krydderi, så æg igen og endelig i hjemmelavet rasp. Det vanskelige lå i at give dem længe nok i olien, så de første måtte en tur i gryden igen, fordi de stadig var lidt for røde inden i, da vi skar i dem. De smagte dog meget godt, og paneringen var vellykket.

Ledsageren ville gerne prøve “friturestegte ostechilikugler”, og de blev også rigtig fine, selvom vi vil justere en smule i opskriften eller rettere fremgangsmåden næste gang. De er faktisk meget nemme at lave, det vanskelige ligger i at få dækket osten rigtigt, for ellers går der hul under friturestegningen. En af dem fik så stort et hul, at osten helt forsvandt i oliens tåger og nok havde en del at sige om frituregrydens endelige udseende.

Friturestegte ostechilikugler

10-15 store kugler

  • 200 g cheddar
  • 1 af de helt små chilier – eller chili efter smag
  • Hvedemel
  • 1-2 æg
  • Rasp
  • Olie til friturestegning

Riv cheddarosten og hak chilien meget fint med kerner og det hele. Vi brugte en enkelt af de helt små chilier, og det gav en fin chilismag uden at blive overdøvende. Har man en stor chilitærskel, kan man forsøge sig med at komme mere i.

Bland cheddar og chili sammen og tryk dem til tætpakkede kugler.

Find tre tallerkener frem og kom hvedemel i den ene, æg i den anden og rasp i den tredje. Pisk ægget let sammen med en gaffel for at blande blomme med hvide.

Rul kuglerne først i mel, så i æg og så i rasp. Sæt dem herefter i fryseren i et par timer, hvorefter du dypper dem endnu engang i æg og så i rasp og frituresteger dem af flere omgange i olie, der er cirka 170 grader varmt.

Vi har ikke selv fået testet frysningen, men jeg tror, at det vil hjælpe det næste lag panering til at sidde bedre fast og derfor også slutte mere tæt om osten. Forhåbentlig vil det sikre, at osten ikke forsvinder under friturestegningen, så det er planen næste gang, vi skal have ostechilikugler, for smagsmæssigt var de rigtig fine.

2016 Frituredag 230316 (3)

Derudover skulle vi selvfølgelig også forsøge at lave en dessert i frituren og valget faldt på churros, som jeg ikke har givet mig i kast med før. Jeg var derfor også en del usikker på dejens konsistens, hvilket resulterede i, at dejen blev for tyk, så posen sprak, da vi forsøgte at sprøjte de tynde churros ned i den varme olie. Jeg tog det dog ikke så tungt og brugte i stedet et par skeer til at forme små ujævne churros-kugler i stedet, hvilket smagte mindst lige så godt. Gør man det på denne måde, skal kuglerne helst ikke være for tykke, da de ellers kan være for længe om at blive gennembagt.

De var sådan set enkle og hurtige at lave, og dejen kan forberedes i god tid i forvejen. Gider man ikke stå og sprøjte i stænger, så kan jeg stå inde for at andre former ikke gør noget negativt ved smagen. Traditionelt (i hvert fald de begrænsede traditioner, som jeg selv har observeret) serveres de drysset med kanelsukker samt chokoladesovs til dyppelse, men vi valgte i stedet at tage en bøtte hjemmelavet is op fra fryseren, da det var lidt nemmere at gå til. Kanelsukkeret passede dog også fint til, og det fik churros-kuglerne til at minde lidt om klatkager.

Churros

Dessert til 2-3 personer

  • 2 dl vand
  • 30 g sukker
  • Et strø salt
  • 40 g smør
  • 1 tsk vanillesukker
  • 125 g hvedemel
  • 1-2 æg
  • Olie til friturestegning

Kom vand, sukker, salt, smør og vanillesukker i en stor gryde og kog det op, indtil sukker og smør er smeltet og massen koger.

Tag gryden af varmen og tilsæt melet. Pisk med en elpisker indtil melet er inkorporeret og du har slået dampen ud af dejen. Det er vigtigt, at dejen ikke er for varm, når ægget tilsættes.

Når det ikke længere ryger og damper fra dejen, piskes det første æg i, indtil dejen samler sig. Tilsæt mere æg hvis nødvendigt. Dejen skal være fast men stadig løs nok til at den kan sprøjtes.

2016 Churros kugler 240316 (3)

Kom herefter dejen i en sprøjtepose med stjernetyl.

Varm olie op til 180 grader. Klem churros i gryden og klip eventuelt stængerne fri med en saks. Steg dem indtil de er pænt brune på alle sider – de skal eventuelt vendes undervejs. Det er vigtigt at olien ikke bliver for varm, da de så ellers bliver sorte, inden dejen er færdigbagt. Lad dem først dryppe lidt af på køkkenrulle, inden de serveres friskstegte og lune på et serveringsfad.

2016 Churros kugler 240316 (4)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.