Nutellablondie eller “Glædelig Nutelladag 2016”

Dansk

2016 Nutellablondie 040216 (1)

Den 5. februar er jo, som alle sikkert ved, international nutelladag, og naturligvis skal det fejres hjemme hos os. I dagens anledning lavede jeg en nutellablondie-kage baseret på en opskrift jeg fandt på nettet. Egentlig prøvesmagte vi kagen i går, da jeg skulle en tur forbi Ledsagerens arbejde og derfor nødvendigvis måtte have kage med. Der var dog rester, som vi efterlod derude, så måske Ledsageren fejrer dagen på behørig vis alligevel.

En blondie er en variant af en brownie – den primære forskel er, at der i en blondie ikke er tilsat smeltet chokolade eller kakao. Jeg fulgte opskriften rimeligt, men jeg reducerede kraftigt mængden af brun farin, da jeg synes at 400 g (!) til denne ene portion var lige rigeligt nok – og jeg synes bestemt ikke, at kagen manglede sødme af den grund. Derudover tilsatte jeg også nogle hasselnødder, hvilket gav kagen lidt ekstra “nutella”-kick og lidt ekstra at tygge på. Jeg synes, at den ville have været lidt for ensformig uden et brud i konsistensen.

Der var lidt forberedelse involveret i kagen, men ikke noget kompliceret, der tager lang tid, og selve dejen var hurtigt mikset sammen. Derudover smagte den også godt, så den ryger helt sikkert på min liste over favoritopskrifter. Det siger nok sig selv, at hvis man ikke er så vild med nutella, så er dette her ikke kagen for dig.

Nutellablondie

En bradepande på cirka 21 x 28 cm

  • 60 g hasselnødder
  • 1 glas nutella (250-400 g, afhængig af hvor glad du er for nutella!)
  • 150 g smør
  • 250 g brun farin
  • 150 g neutral flødeost, fx philadelphia
  • 2 æg
  • 220 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 1 strø salt

Dagen før

Dette skridt kan også laves i god tid på selve dagen, men det er vigtigt, at nutellaen får længe nok i fryseren til at blive fast.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft og kom hasselnødderne i et lille ovnfast fad. Bag dem i ovnen indtil skallen bliver mørk (det tager cirka 15-20 minutter). Ryst eventuelt fadet et par gange undervejs. Tag dem ud og nulr nødderne i et viskestykke, så skallen falder af. Sæt nødderne til side, indtil kagen skal bages.

2016 Nutellablondie 040216 (2)

Læg et stykke bagepapir på et skærebræt, en store tallerken, i en bradepande eller hvad du nu har, der kan gå i fryseren. Brug eventuelt den bageform, eller en lignende, som du senere vil bage kagen i. Sæt 10-12 store klatter nutella på bagepapiret ved hjælp af to spiseskeer. Hvis du bruger bageformen, kan du lettere vurdere, hvor mange klatter du har brug for for at fylde kagen ud (jeg brugte en bradepande, der var lidt større end angivet i opskriften, så jeg fik plads til 12, men du kan måske nøjes med lidt færre). Sæt nutellaklatterne på frys, indtil de er faste nok til at du kan pille dem af bagepapiret med fingrene.

Bagningen

Opvarm ovnen til 180 grader og fór en bradepande på cirka 21 x 28 cm med bagepapir.

Smelt smørret i en lille gryde. Det må gerne brunes, men skal selvfølgelig ikke brænde på.

Hæld det smeltede smør i en stor skål. Tilsæt den brune farin og pisk med en elpisker. Tilsæt herefter flødeosten og pisk igen, indtil det hele er inkorporeret, og gør herefter det samme med æggene.

2016 Nutellablondie 040216 (7)

Hæld melet i skålen og drys bagepulver og salt oven på. Vend herefter dejen sammen med en dejskraber, indtil dejen er helt ensartet. Der må ikke være mellommer i dejen.

Hæld de afskallede hasselnødder i dejen og tilsæt 3 store spiseskefulde nutella – nutellamængde kan justeres efter behov! Rør massen sammen – der må gerne være nutellastriber i dejen, så den skal ikke mikses for længe.

2016 Nutellablondie 040216 (11)

Hæld dejen i bradepanden og fordel den jævnt.

Tag de frosne nutellaklatter op af fryseren og tryk dem ned i dejen. Stryg med dejskraberen lidt dej henover klatterne – det behøver ikke dække helt. Da jeg sammensatte min kage, glemte jeg at blande hasselnødderne i dejen samtidig med nutellaen, fordi de ikke stod i den oprindelige opskrift, så jeg strøede dem i stedet på hér, hvilket man også kan gøre, så man sikrer sig en mere jævn fordeling af dem. Tryk i så fald hasselnødderne lidt ned i dejen.

2016 Nutellablondie 040216 (12)

Bag kagen i ovnen i cirka 30 minutter. Bagetiden afhænger af tykkelsen på kagen og den individuelle ovn. Tjek et par gange ved at ryste bradepanden. Den skal stadig være lidt blød inde i midten, men hvis halvdelen af kagen blævrer som en budding, skal den have 5 minutter til.

Lad kagen køle lidt af, så nutellaen ikke er helt flydende, når den spises. Bør serveres for sande nutella-elskere med fx flødeskum, vanilleis eller vanille cremefraiche.

2016 Nutellablondie 040216 (14)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.