Cheesecake med jordbær og hvid chokolade

Dansk

2015 Cheesecake med jordbær 280415 (6)

I sidste uge var det min tur til at have kage med til torsdagskageklubben på arbejdet (selvom vi endte med at lave det til onsdagskage i stedet for, da mange tog fri eller gik tidligt torsdag på grund af Store Hvededag), og da jeg havde fået lyst til at lave cheesecake, så var det sådan det blev. Opskriften blev sammensat ud fra diverse forskellige opskrifter jeg fandt på nettet, og jeg må indrømme at jeg endte med at være vældig tilfreds med resultatet. Jeg havde været lidt i tvivl omkring det med husblassen, for jeg syntes at 6 blade husblas lød af meget, men det viste sig at passe meget godt alligevel.

Jeg kan bedst lide cheesecakes, hvor der er en god del bund og eventuelt bær/gelé på toppen til at stå imod den ellers til tider overvældende ostekagemasse, så derfor lavede jeg bevidst en meget tyk kiksebund på min. Foretrækker man en tyndere bund, kan man justere lidt i mængderne. Geléen på toppen blev også et tykt lag visse steder, og det kan man også skære lidt ned på, hvis man ikke er helt så vild med det. Jordbær kan naturligvis også udskiftes med anden form for bær, for eksempel hindbær eller blåbær.

Min opskrift passer til en springform af cirka 25 cm i diameter, og er man så heldig at ligge inde med plastikbånd til at sætte rundt i kanten på kagen inden man hælder fyldet i, så er det nok at foretrække, da det gør kagen noget nemmere at få pæn ud af formen. Der er ikke vildt meget arbejde forbundet med at lave kagen, men det tager cirka 3 timer fra start til slut, da hvert lag skal nå at sætte sig, inden man kommer det næste på.

De fleste af de opskrifter, som jeg kiggede på, blev ved med at sige, at man ikke måtte bruge light flødeost, selvom der ingen steder stod hvorfor. Jeg ved fortsat ikke hvorfor. Jeg brugte to pakker philadelphia flødeost, en light-udgave som jeg allerede havde i køleskabet, og en almindlig som jeg købte ekstra. Jeg oplevede ingen problemer.

Cheesecake med jordbær og hvid chokolade

Til bunden:

 • 200 g smør
 • 300 g digestivekiks
 • 100 g nødder efter eget valg
 • 3-4 spsk brun farin

 Til fyldet:

 • 6 blade husblas
 • 400 g flødeost (fx philadelphia)
 • 3 dl skyr (eventuelt vanilleskyr)
 • 2-3 citroner
 • 1 vanillestang
 • 2 ½ dl fløde
 • evt. flormelis efter smag

Til geléen:

 • 500 g frosne jordbær
 • 4 blade husblas
 • 3-4 spsk sukker

Derudover:

 • 200-300 g hvid chokolade
 • 1 lille bakke friske jordbær

SKRIDT 1 – KIKSEBUND

Varm ovnen op til 180 grader varmluft.

Kom de 200 g smør i en lille gryde og lad det smelte over lav varme.

Kom kiks, nødder og brun farin i en foodprocessor og blitz det til krummer (der gør ikke noget, hvis der stadig er lidt store stykker i). Kom blandingen i en skål og hæld det smeltede smør over. Bland det hele godt sammen og pres så massen godt ned i en springform i et jævnt lag.

Bag bunden i ovnen i cirka 15 minutter, indtil den er gylden og fast men ikke brun. Sæt bunden til afkøling, eventuelt i køleskabet hvis det skal gå lidt hurtigt.

2015 Cheesecake med jordbær 280415 (1)

SKRIDT 2 – OSTEKAGEMASSE

Skyl de friske jordbær og dup dem tørre. Nip de grønne ender af og halvér dem på den lange led. Sæt til side.

Læg 6 blade husblas til opblødning i koldt vand.

Kom flødeost og skyr i en stor skål. Riv citronerne ned i – riv kun den yderste gule del ikke den hvide bitre del. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud og kom kornene ned til flødeosten. Gem resten af vanillestangen til når du skal lave gelé.

Pisk flødeostemassen godt sammen. Smag eventuelt til med flormelis og pisk igen. Jeg kom en skefuld i for et syns skyld, men jeg synes personligt ikke at det er nødvendigt. Der er rigeligt med sødme i fløden, i bunden og i jordbærrene, og jeg synes ikke en cheesecake skal være decideret “sød”.

Pres saften af den ene citron og kom det i en lille gryde. Varm citronsaften langsomt op – det skal ikke koge.

Hak imens den hvide chokolade groft.

Pisk fløden til skum.

Find den afkølede bund frem stadig i springformen og fór eventuelt kanten med en plastikstrimmel. Sæt de halverede jordbær med den glatte side op af springformens kant.

Når citronsaften er blevet lun og husblassen er udblødt, knuges vandet af husblassen og kommes ned i citronsaften. Tag gryden af varmen og rør rundt indtil husblassen er helt opløst – det går hurtigt. Lad citronsaften køle lidt ned. Den må ikke være varm, når du mærker efter med lillefingeren.

Hæld citronsaften ned i ostemassen og pisk godt et par minutter.

Tilsæt det piskede flødeskum og vend det hele forsigtigt sammen. Tilsæt den hakkede chokolade og vend det sammen med resten.

Hæld den færdige cheesecakemasse ned i springformen og fordel den godt mellem jordbærrene og jævn toppen, så den er forholdsvis lige. Bank springformen et par gange i bordet for at fjerne eventuelle lufthuller, og sæt så springformen på køl en lille times tid.

2015 Cheesecake med jordbær 280415 (5)

SKRIDT 3 – JORDBÆRGELÉ

Læg 4 blade husblas i koldt vand til opblødning.

Hæld imens de frosne jordbær op i en gryde sammen med den tomme vanillestang og et par skefulde sukker. Hæld eventuelt en smule vand i bunden af gryden for at undgå at det brænder på. Lad det koge op, indtil jordbærrene er optøede og udblødte. Blend massen hvis du gerne vil have en glat gelé, men du kan også bruge den med klumper.

Knug vandet af husblassen og kom det ned til jordbærrene – rør rundt indtil det er helt opløst og sæt geléen til afkøling, eventuelt hældt i en anden skål. Det er vigtigt at du holder øje med geléen, for hvis den er for varm, når du hælder den på ostemassen, så smelter det hele sammen, og hvis det er for koldt, så har massen allerede sat sig, og så kan du ikke få det pænt igen. Jeg satte mit i køleskabet i cirka en halv times tid og rørte i det jævnligt for at holde øje med konsistensen. Det skal klare lillefingertesten, før du går videre til næste skridt.

Når geléen har en tilpas kølig temperatur fordeles det på toppen af ostekagemassen, der sættes tilbage på køl, gerne natten over. Spis herefter med god appetit! Det er en meget let, lækker og cremet cheesecake, som selv folk, der normalt ikke er til cheesecake, ofte også kan lide.

2015 Cheesecake med jordbær 280415 (8)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.