Gateau marcel – verdens bedste chokoladekage

Dansk

2014 Nytår 311214 (32)

Til nytår gjorde jeg et nyt bekendtskab i form af en fantastisk chokoladekage, som jeg hurtigt blev forelsket i. Er du vild med chokolade, så er dette kagen for dig. Udover at smage som et rent vidunder, så er den også utrolig nem at lave og kræver meget få ingredienser. Den består i grunden kun af chokolade, æg, sukker og smør. Den har to lag – en kagebund og en mousse, hvor begge dele er nøjagtig samme dej, bunden bliver bare bagt først.

Jeg har lavet kagen to gange nu. Én gang til nytår og så i sidste måned, hvor jeg havde kage med på arbejde. Til nytår portionsanrettede jeg kagen ved at stykke bunden ud med fire små runde forme. Man skal dog være lidt varsom med ikke at servere kagen i samme bund som den bages i, for den er meget skrøbelig og må ikke flyttes alt for meget, da den så falder fra hinanden. Anden gang serverede jeg den som én stor kage, og her kom jeg også et lag hindbærsyltetøj mellem bund og mousse. En syrlig solbærsyltetøj eller appelsinmarmelade kan også bruges, og jeg overvejede også at komme lidt revet appelsinskal i dejen, men lod være da jeg brugte hindbærsyltetøj som det syrlige islæt i stedet.

Opskriften er meget enkel og findes efterhånden mange steder på nettet. Jeg baserede min på opskriften fra Brødrene Price, og jeg gjorde næsten ligesom der stod, men her kommer alligevel min udgave.

Gateau marcel

4-8 personer, afhængig af hvor glad for chokolade man er!

  • 200 g mørk chokolade
  • 200 g smør
  • 200 g sukker
  • 4 bægre pasteuriserede æggehvider (cirka 5 æggehvider)
  • 4 bægre pasteuriserede æggeblommer (cirka 8 æggeblommer)

Eventuelt:

  • Hindbær- eller solbærsyltetøj
  • Kakaopulver

Hak chokolade og skær smør i lidt mindre stykker og kom det i en lille gryde. Smelt indholdet langsomt over lav varme. Rør lidt i det engang imellem for at sikre at det ikke brænder på. Når det hele er smeltet og rørt sammen til en homogen masse, tages gryden af varmen for at køle lidt af. Sæt den eventuelt i køleskabet indtil resten af ingredienserne er klar.

2014 Gateau marcel 301214 (3)

Opvarm ovnen til 175 grader.

Smør imens en stor springform og drys et par skefulde sukker i formen. Ryst sukkeret rundt så bunden og noget af sidderne dækkes. Hæld herefter det overskydende sukker fra.

Kom æggehviderne i en skål og pisk dem, indtil du kan vende skålen på hovedet uden at fyldet falder ud. Tilsæt 70 g af sukkeret og pisk indtil det er opløst i æggehviderne.

Kom æggeblommerne i en anden skål sammen med resten af sukkeret og pisk det lysegult. ÆggeHVIDER skal altid piskes i en ren skål med rene piskeris, men hvis du altid sørger for at piske æggehviderne før æggeblommerne, så behøver du ikke rengøre piskerisene først.

2014 Gateau marcel 301214 (2)

Hæld chokoladeblandingen ned til æggeblommerne og vend det forsigtigt sammen til en ensartet masse med en dejskraber. Tilsæt herefter af et par omgange æggehviderne på samme måde. Det må ikke røres sammen, da du så slår luften ud af dejen.

2014 Gateau marcel 301214 (4)

Hæld cirka halvdelen af dejen i springformen og sæt resten på køl i køleskabet.

Bag kagen i ovnen i cirka 20-25 minutter afhængig af tykkelsen. Det gør ikke noget, hvis den er lidt klæg bagefter. Kagen skal være fast men ikke tør og gennembagt. Der er ingen gær eller bagepulver i, der skal bages igennem, så hellere give den lidt for lidt end lidt for meget.

2015 Gateau marcel 290115 (1)

Kagen hæver meget op under bagning, men den falder sammen igen efter du har taget den ud – det er helt efter planen.

2015 Gateau marcel 290115 (4)

Tag kagen ud og lad den køle lidt af og falde sammen. Smør herefter fx et pænt lag hindbærsyltetøj på og fordel så resten af chokolademoussen på toppen.

Inden servering kan kagen pyntes med kakaopulver. Kom det i en sigte og si det hen over kagen.

Overvej herefter meget nøje hvem der har gjort sig fortjent til et stykke – eller spis det hele selv. Det er ikke en kage man deler med hvem som helst!

2014 Gateau marcel 301214 (11)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.