Nytår 2014

Dansk

2014 Nytår 311214 (1)

Med en del forsinkelse kommer her 2014s sidste middag, som blev indtaget hos mine forældre. Vi lavede lidt sammenskudsgilde, hvor vi hver sørgede for nogle retter, og mine forældre sig af drikkevarerne. Jeg tog mig selvfølgelig kærligt af desserten, og så sørgede vi for fondue til hovedret, da det ville Ledsageren og jeg gerne have. Vi tog velkomstdrinken med, og så lavede vi også lidt sushi til forret. Vi havde planlagt det hele meget nøje med lister over hvad der skulle laves og så videre – og alligevel opdagede vi først ved ankomst at vi havde glemt to af ingredienserne til velkomstdrinken og ikke mindst olien til fonduen! Heldigvis lå mine forældre inde med supplementer, så det hele gik fint i sidste ende, men der kan man så lære at uanset hvor meget man har forberedt sig, betyder det ikke at man ikke alligevel glemmer det hele på køkkenbordet.

Velkomstdrinken var alkoholfri, da jeg jo ikke drikker alkohol. Sidst vi var i Tyskland havde vi købt nogle spændende sirupper, blandt andet en passionsfrugtsirup, og bagpå flaskerne står der forslag til drinksservering, både med og uden alkohol. Vi prøvede så én, hvori der skulle citronsaft, æblesaft, passionsfrugtsirup og sprite. Den smagte meget godt, så det kan tænkes at det bliver gentaget en anden gang.

Velkomstdrinken blev indtaget til dronningens nytårstale, hvor min mor også havde forberedt nogle små snacks. Der var tre små varianter: Den ene var kamelkød med æble og så var det vist en figenkompot af en art. Der var små stykker brød med mynte-/ærtepuré og rejer, og den sidste snack var små stykker brød med svampehalløj, chorizopølse og blåbær. De smagte alle tre godt og så vældig festlige ud. Det er nok ikke så tit at man får kamelkød!

Herefter var første servering vores sushianretning, der dog ikke blev helt så vellykket som jeg gerne ville have den. Rullerne hang ikke helt så godt sammen, og jeg synes ikke at der endte med at være nok smag i. Det var okay, men jeg var ikke tilfreds med det. Jeg synes det er svært at få sushi til at smage lige så godt som på de gode sushirestauranter, men det er så nok også derfor at det tager mange år at uddanne sig som sushikok. Det er vist en hel videnskab bare at koge risene.

2014 Nytår 311214 (16)

Næste ret stod mine forældre for, da de gerne ville have kronhjort til nytår, her serveret med en lækker grøntsagsmos, blomkål, stegt rosenkål, blåbær og en alkoholfri sovs baseret på kirsebær i stedet for rødvin. Det var også rigtig godt – og selvom kødet var lækkert, var min favorit nu nok alligevel grøntsagsmosen. Det kan jeg egentlig spise meget af.

Derefter blev der sat fondue på bordet, og vi havde klargjort et væld af muligheder. Der var cocktailpølser, kalkun og oksekød, bacon man selv kunne vikle om det man havde lyst til, brune champignoner (de er lidt mere festlige end de hvide), peberfrugt, minimajs, løg, asparges, og måske mere end det, men jeg husker ikke så langt tilbage i tiden. Der var også en blandet grøn salat som tilbehør samt fire dressinger i form af tzatziki, salsadressing, løgdressing og en almindelig creme fraiche dressing. Efter at vi havde spist os mætte i det meste, blandede jeg en tempuradej sammen, og så kom der lidt tempuragrøntsager i gryden. Vi havde også lavet en slags arancini-riskugler (vores var bare firkantede, da vi har en dims, der kan gøre det!) med ost inde i midten. Risfirkanterne blev dyppet i æg og herefter i rasp for til slut at frituresteges i fonduegryden. De blev også ganske fine, synes jeg. Min mor eksperimenterede med at gøre det samme med en champignon, hvilket hun også sagde fungerede fint, men jeg var på daværende tidspunkt for mæt til at gøre eksperimentet efter, så det må blive en anden gang. Umiddelbart lyder det dog meget lækkert.

2014 Nytår 311214 (29)

Efter vores fondue-eventyr holdt vi pause inden desserten blev sat på bordet. Desserten var naturligvis aftenens vigtigste måltid! Jeg havde lavet en treenighed af lækre desserter, for skal der være fest, så skal der være fest i stor stil. Jeg lavede minipavlovaer, der blev fyldt med flødeskum, mango, blåbær og kiwi, créme brûlée med marcipan og den mest fantastiske chokoladekage, der går under navnet gateau marcel. Dén kommer der måske en opskrift på en af de følgende dage. Jeg synes desserten blev meget god i år, og jeg synes ikke den var alt for stor – året før havde jeg brugt for store glas til at servere i, og så ender det hele altid med at fylde lidt mere end intentionen var. Denne gang synes jeg det var meget passende – men det var alligevel godt at vi alle ventede med at spise gateau marcel til sidst, da den var MEGET chokolade (og derfor også helt fantastisk), så vi var alle sammen fyldt helt til randen, da den sidste bid blev klemt ned. Jeg kunne nu godt spise lidt mere af den lige nu …

2014 Nytår 311214 (35)

På det tidspunkt var klokken over 10, så vi havde efterhånden spist i fire timer! Vi satte os forsigtigt i sofaen for at slå mave, og omkring midnat blev der fundet kransekage samt fyldte chokolader frem, som mine forældre også supplerede. Normalt bager jeg nytårskransekagen selv, men jeg har stadig kransekage fra året før i fryseren, så jeg syntes ikke at jeg ville bage nyt førend det gamle var spist (det ligger der forresten stadig).

Kransekagen blev nydt til midnat sammen med champagne, hvorefter vi gik udenfor for at se på fyrværkeriet. Der var mange flotte raketter, også selvom vi holdt nytår langt ude på landet.

2014 Nytår 311214 (36)

Næste morgen stod vi ikke alt for tidligt op og klemte morgenmaden ned, selvom det ikke var fordi at vi gik rundt og sultede. Det er utroligt hvor meget mad man egentlig kan spise på en enkelt aften.

2014 Nytår 311214 (37)

Mine forældre havde været på udsalg i dagene mellem jul og nytår, og her havde de købt en lille gave til os, som man jo ikke kan undvære når man elsker nutella så meget som jeg gør. Der findes nemlig en helt særlig nutella-kniv, med navn og det hele på skaftet. Knivens krumning skal eftersigende være sådan, at man kan få selv den sidste nutellarest op af glasset.

2014 Nytår 311214 (30)

Kattene var også kommet med til nytår, og de tog det ganske pænt. De klarede sådan set nytårsaften meget bedre end dagene op til, hvor især stakkels Monty blev forskrækket flere gange, når der pludselig farede en raket i vejret. Jeg tror at de bliver mere forskrækket når det er en enkeltstående høj lyd, end når det er noget der står på hele aftenen – så bliver det nok til baggrundsstøj. Oliver var selvfølgelig lidt genert, som han altid plejer at være, og gemte sig inde i soveværelset meget af tiden, men han sneg sig dog også ind i stuen for at være med engang imellem. Monty tog aftenen ganske roligt og overtog vores pladser så snart vi rejste os, for det måtte jo betyde at det var hans tur.

2014 Nytår 311214 (19)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.