Græskartærte 2014

Dansk

2014 Græskartærte 291014 (8)

Jeg har efterhånden en del madtraditioner spredt hen over året, og græskartærten omkring Halloween-tid er også én af dem. Vi har torsdagskageklub på arbejdet, og da det var min tur til at give den 30. oktober, så faldt valget meget naturligt på græskartærte. Jeg har ikke lavet MANGE græskartærter, men jeg har lavet nogle stykker, så jeg sjusker mig efterhånden lidt frem til det rigtige resultat. Årets græskartærte er derfor ikke sådan rigtigt baseret på nogen opskrift.

Jeg skrællede to græskar (et hokkaido og et butternutsquash) og bagte det herefter blødt i ovnen. Herefter blev det blendet og kogt lidt op sammen med en dåse kondenseret mælk, et par skefulde brun farin og diverse krydderier i form af kanel, kardemomme, ingefær og muskatnød. Jeg lavede puréen nogle dage før, så det røg på glas og i køleskabet indtil jeg skulle bage tærten. Herfter blev puréen rørt op med 7 æg (puréen var kold på det tidspunkt) samt mælk, indtil det havde en tyk men flydende konsistens. Nok cirka 3 dl mælk.

2014 Græskartærte 291014 (2)

Min portion græskarpuré var stor nok til at fremstille én stor og én lille tærte.

Jeg smurte bundene i mit tærtefad og strøede sukker på for at undgå at tærten senere hang fast.

Jeg brugte en færdiglavet mørdej fra fryseren, som jeg udrullede og kom i bunden af tærteformen. Det er ikke meningen at det skal dække siderne. Tærtebunden blev herefter bagt ved 180 grader varmluft indtil den var pænt gylden.

2014 Græskartærte 291014 (3)

Imens blendes cirka 500 g brunkager, som blandes op med et par store skefulde brun farin og cirka 250 g smeltet smør. Kiksesmuldret blandes sammen og trykkes herefter op langs siderne på tærteformen. Græskarpuréen hældes i, og tærten bages ved 180 grader i cirka 40 minutter indtil fyldet er blevet fast. Når man tager tærten ud, skal den allerhelst lige have en smule skvulp inde i midten endnu, da den bager lidt videre i formen efter man har taget den ud, og hvis den har fået for længe, så har den tendens til at sprække (hvilket skete for den store tærte jeg bagte). Det er dog bedre at den er for fast end for flydende.

Jeg pyntede tærten med et spindelvævsmønster lavet med chokolade og serverede flødeskum og vanillecremefraiche til. Is kan også bruges. Græskartærte er pænt mættende, og personligt synes jeg at fyldet godt kan blive for meget, hvis det ikke suppleres af for eksempel flødeskum. Der er behov for noget der kan stå imod.

2014 Græskartærte 291014 (6)

De krydderier, der er i brunkager, passer rigtig godt sammen med græskar (og det er også nogenlunde de samme krydderier, som jeg kommer i puréen) , så jeg synes det endte med at være en rigtig god blanding. Kiksekanten blev lidt hård, men derudover smagte den fint. De er lidt kræsne med kager ude på mit arbejde, men jeg tror at den blev accepteret. Derudover havde jeg fået bagt en stor nok portion til at Ledsageren også fik tærte med på arbejdet, og så tog vi rester med da vi besøgte mine forældre i weekenden – og alligevel har vi et par stykker tærte tilovers, som er røget i fryseren, for jeg kan altså ikke spise græskartærte fire dage i træk!

2014 Græskartærte 291014 (9)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.