Hjemmelavede flødeboller

Dansk

2011 Flødeboller 130511 (17)

Overført fra min tidligere blog Madelskernes Kogebog. Oprindelig udgivelsesdato: 25.03.2012.

Flødeboller er en fantastisk opfindelse, især når det er rigtig god kvalitet. Men flødeboller af rigtig god kvalitet er meget dyre – så hvorfor ikke lave dem selv? Det er faktisk meget nemmere end man måske tror. Jeg har selv lavet flødeboller en del gange efterhånden, og de er altid forsvundet temmelig hurtigt.

2011 Flødeboller 130511 (8)

Man kan købe de der tynde, langtidsholdbare vaffelbunde i diverse specialbutikker på nettet, Kop & Kande og Panduro, men jeg synes det letteste er at tage en rulle marcipan og skære den ud i skiver af en passende tykkelse. Det smager meget bedre end en tynd vaffelbund. Jeg har også prøvet at bage marcipanbundene i ovnen først for at give dem en smule knas, og jeg bruger også nogle gange småkager som bunde. Her kan man jo også snyde lidt og købe nogle færdige småkager, hvis det var. Hvis man vil have lidt ekstra fyld, kan man smøre nutella, nougat eller noget andet på bunden før flødebolleskummet kommer på. Der er faktisk utallige måder at variere det på.

2011 Flødeboller 130511 (9)

Opskrift på flødebolleskum

 • ½ dl vand
 • 150 g sukker
 • ½ dl sirup
 • ½ stang vanille
 • 2 bægre pasteuriserede æggehvider
 • 1 spsk sukker

Vand, de 150 g sukker og sirup kommes i en gryde og koges op til temperaturen 120 grader.

2011 Flødeboller 130511 (2)

Vanillestangen flækkes og vanillekornene skrabes ud. Vanillekornene skrabes sammen med det sidste sukker.

Æggehviderne piskes stive, hvorefter vanillesukkeret kommes i og der piskes igen indtil sukkeret er inkorporeret.

2011 Flødeboller 130511 (5)

Når siruppen har den rigtige temperatur, hældes den i æggehviderne mens man pisker. Man skal herefter piske æggehvidemassen konstant indtil massen er kølet ned. Den opskrift jeg fandt sagde 10 minutter og indtil massen er kold, men jeg plejer at stoppe når det har den rigtige, tykke konsistens og det er kølet pænt ned. Massen må ikke være varm når det påføres bundene.

2011 Flødeboller 130511 (7)

På dette step kan man tilføje andre smagsvarianter hvis man har lyst. Man kan vende fintrevet chokolade i (sørg for massen er helt kold hvis du vil have chokolade i, da den ellers bare smelter) eller tilsætte finthakkede nødder, revet citron, lakridspulver, frysetørrede jordbær eller hindbær – eller hvad man nu har lyst til. Det eneste man skal passe på med er at tilføje væske (fx citronsaft), da dette kan gøre flødebolleskummet alt for flydende, hvilket resulterer i flade flødeboller (hvilket dog også kan smage godt).

2011 Flødeboller 130511 (10)

Herefter kommes flødebolleskummet i en sprøjtepose (eller frysepose) og sprøjtes i toppe på de valgte bunde. Det kræver en smule øvelse at finde den rette mængde, men man lærer det undervejs. Bundene sættes på en bageplade og kommes i en forvarmet ovn, ca. 200 grader, og får lige et par minutter. De skal ikke blive gyldne, de skal blot sætte sig en lille smule. Hold øje med dem – de skal ikke have særlig lang tid.

2011 Flødeboller 130511 (12)

Chokoladen smeltes og tempereres hvis man har tid og tålmodighed. Mørk chokolade virker bedst, da det størkner hurtigere, men jeg har lavet flødeboller med alt fra hvid, til lys, til mørk chokolade, så der er ikke krav om noget. Flødebollerne kan godt dyppes i den smeltede chokolade (hold fat i bunden og dyp dem med hovedet nedad) – 95% af tiden ryger skummet ikke af! Jeg har oplevet det en enkelt gang – men så må man jo bare prøvesmage de ubrugelige rester. Det er nemmest hvis man laver en stor portion – desto større skål man har med smeltet chokolade, desto nemmere og hurtigere er det at dyppe dem. Det er også muligt at sætte flødebollerne på bagepapir og så med et par skeer dække dem med chokolade – det har jeg også prøvet. Man finder selv den måde der virker bedst for én.

Hvis man ønsker kokos eller andet på flødebollen, skal man ikke vente for længe med at komme det på, da chokoladen størkner hurtigt.

Og herefter er flødebollerne klar til spisning.

2011 Flødeboller 130511 (15)

3 thoughts on “Hjemmelavede flødeboller

 1. Mmmm mums…. Det ser lækkert id 🙂 og du får det til at lyde ret nemt 😉 Har prøvet nogen med hindbærskum… mums… hvordan laves det tror du? Altså uden at blive for fugtigt?

  De to sidste billeder virker ikke 😦 Jeg ved ikke om det er fordi jeg har dårlig forbindelse på mobilen eller om de er væk.

 2. Jeg tror at man skal koge hindbærrene med i siruppen, så de bliver kogt ud og bliver en del af siruppen, eventuelt udelade noget af vandet. Det ville jeg nok prøve. 🙂 Og ellers kan man vende frysetørret hindbær i det færdige skum. 🙂

  • Ah det var da en glimrende ide, at gøre det på den måde ;D De frysetørrede hindbær lyder nu også godt, men det er måske mest til at putte på toppen, så jeg kan huske hvad der er inden i 😀 Må se om jeg ikke en dag kan få prøvet det her og så skal jeg nok prale på min blog og linke hertil selvfølgelig 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.