Rugbrødslagkage Version 2

Dansk

2014 Kage til arbejdet 170914 (13)

Ude på arbejdet er der torsdagskage, hvor man skiftes til at tage med. For et par uger siden var det så min tur. Jeg havde fortalt nogle af de andre om hvor glad jeg er for rugbrødslagkage, men de var ikke helt så optimistiske, da en anden tidligere havde haft en rugbrødslagkage med, som ikke faldt i den generelle smag. Efter lange overvejelser besluttede jeg mig dog for at tage min rugbrødslagkage med alligevel, og det lykkes mig faktisk at få folk omvendt, og selv den mest kræsne i afdelingen kunne godt lide den. Jeg havde også taget en roulade med, både for at være sikker på at der var nok kage, og så der var noget andet, hvis folk ikke kunne lide rugbrødslagkagen alligevel. Ledsageren fik de sørgelige rester med på arbejde dagen efter, så det hele forsvandt rimeligt hurtigt. Jeg var også selv meget tilfreds med resultatet.

Til pynt smeltede jeg noget mørk chokolade og marmorerede det med smeltet hvid chokolade, og så brækkede jeg det i stykker og stak det på toppen. Selve pyntningen foregik lidt hurtigt, da det lige pludselig skulle gå stærkt med at sætte det hele på bordet, og så skulle det selvfølgelig også kunne overleve busturen derind om morgenen, men det så nu udmærket ud alligevel, synes jeg. Billederne af de færdige kager blev dog ikke særlig gode, da lyset var dårligt og så skulle det gå lidt stærkt.

2014 Kage til arbejdet 170914 (8)

Til rugbrødsbundene brugte jeg min tidligere angivne opskrift på rugbrødsbunde, dog tilsatte jeg også 100 g grofthakkede nødder til dejen.

Som fyld i kagen brugte jeg lys chokolademousse samt hjemmelavet jordbær-/solbærsyltetøj, og så strøede jeg et lag hakket mørk chokolade oven på syltetøjet også. Rouladen blev også fyldt med den lyse chokolademousse, dog tilsatte jeg revet skal fra 3 lime samt cirka 300 g cremefraiche. Der var en del der var ret glade for limemoussen, så jeg tænker at jeg gengiver den her nedenfor.

Jeg har ikke bagt så mange roulader i mit liv, men denne her blev udmærket. Rouladebunde kan være lidt drilske, da de hverken må få for meget eller for lidt, da de så ikke kan rulles. Får de bare et par minutter for længe, så knækker de, når man ruller dem. Denne her knak en lille smule ude i kanten, hvor dejen var tyndest, men ellers holdt den sig udmærket. Moussen var desværre ikke helt kold nok, da jeg smurte den på, så der kom ikke helt så meget fyld i, men jeg havde ikke tid til at vente længere, og så pyntede jeg den med lidt ekstra inden servering, så det gik nok alligevel. Opskriften på rouladebund har jeg fra Mette Blomsterbergs “Politikens bog om dessert“, hvor jeg dog skiftede valnødder ud med hasselnødder, da det var de nødder jeg havde.

Alt i alt fik jeg produceret to ganske lækre kager, som jeg gerne vil anbefale videre. De ekstra nødder i rugbrødsbundene og den hakkede chokolade inde i kagen gjorde rigtig meget for at løfte oplevelsen, og limemoussen var også god. Jeg tror ikke det er sidste gang jeg giver mig i kast med hverken roulade eller rugbrødslagkage.

2014 Kage til arbejdet 170914 (11)

Nødderoulade

1 roulade

 • 50 g hasselnødder (kan erstattes af andre nødder)
 • 4 æg
 • 80 g sukker
 • 80 g hvedemel

Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Læg bagepapir på en bageplade eller smør en rouladeform.

Hak nødderne fint.

Del æggene i blommer og hvider. Mål melet af.

Pisk æggehviderne indtil du kan vende skålen på hovedet uden at noget falder ud.

Kom sukkeret i æggeblommerne og pisk det lyst og luftigt.

2014 Kage til arbejdet 170914 (1)

Sigt melet ned i æggeblommerne. Med rouladedeje er det vigtigt kun at røre minimalt i dejen, hvilket man lettere kan sikre ved at sigte melet i, da der ellers vil være melklumper, der skal røres ud.

Tilsæt de finthakkede nødder til æggeblommerne og vend det hele sammen. Vend herefter forsigtigt de stiftpiskede æggehvider i.

2014 Kage til arbejdet 170914 (3)

Spred dejen ud på bagepapiret i en rektangel i et helt jævnt lag. Bag rouladen i ovnen i cirka 10 minutter, indtil dejen er fast og gylden. Den må endelig ikke få for meget. Tag den ud og lad den køle en smule af og rul den herefter forsigtigt sammen.

Når den er helt afkølet, rulles den ud igen, fyldes med ønsket fyld og rulles sammen igen.

2014 Kage til arbejdet 170914 (14)

Chokolademousse med lime og cremefraiche

 • 3 blade husblas
 • 150 g chokolade
 • 3 pasteuriserede æggehvider
 • 3 spsk sukker
 • 3½ dl fløde
 • 3 dl cremefraiche
 • 3 limefrugter (kan erstattes af 2 citroner)

Læg husblas i blød i koldt vand.

Smelt chokoladen.

Pisk æggehviderne indtil du kan vende skålen på hovedet uden at noget falder ud. Tilsæt sukkeret og pisk indtil det er inkorporeret i æggehviderne.

Pisk fløden til skum.

Tilsæt cremefraichen til flødeskummet og riv limeskal ned i skålen. Vend det hele forsigtigt sammen.

Pres saften fra 1 lime ned i en lille gryde, varm det op og smelt husblassen heri. Kom den smeltede husblas ned til flødeskummet og vend det sammen.

2014 Kage til arbejdet 170914 (9)

Kom halvdelen af flødeskummet i skålen med æggehvider og vend forsigtigt de to sammen. Tilføj den smeltede chokolade og vend det sammen, og vend til sidst resten af flødeskummet i.

Sæt cremen på køl i et par timer. Hvis det bruges i en lagkage kan kagen samles med cremen med det samme, hvis den blot får lov til at stå og trække i nogle timer bagefter.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.