Opskrifterne der ikke var verdens bedste 2.0

Dansk

Jeg kan egentlig godt lide når jeg finder mig en slankebog, som jeg får lyst til at prøve. Vi lever forholdsvist sundt herhjemme, i hvert fald i dagligdagen, men det er så også fordi at vi ELSKER mad, og vi ELSKER kage og is og chokolade og generelt bare god mad, og at spise! Og så bliver man jo nødt til at leve forholdsvist sundt resten af tiden, ellers bliver det lidt for deprimerende at tage tøj på om morgenen. Jeg kan selvfølgelig også rigtig godt lide at finde og afprøve nye opskrifter, og jeg samler på kogebøger, som jeg ikke synes at man kan få for mange af, med mindre man har mere end én af hver bog, men når man har så mange kogebøger er det faktisk svært at få testet alle opskrifterne, for hvor starter man lige henne? Og det er da lidt kompliceret at skulle finde opskrifter i syv forskellige bøger til en enkelt uge. Derfor kan jeg godt lide slankebøgerne, for der er tit – men ikke altid – spændende nye og sunde opskrifter, og så følger der ofte en fire ugers plan med, som så gør at jeg får testet rigtig mange nye opskrifter på en måned, uden at jeg skal tænke alt for meget over hvad vi nu skal have, og uden at jeg skal have hele biblioteket slået op og optage hele pladsen i stuen.

For noget tid siden testede vi så “Verdens bedste kur 2.0″ af Christian Bitz, og selvfølgelig er der gode opskrifter imellem, men der er også nogle, som slet ikke falder i min smag, og dem samler jeg så her – så kan det være andre får bedre gavn af dem end jeg gjorde.

Fisk med tomatsalat

2 personer

 • 300 g hvid fisk (torsk i opskriften, vi brugte kulmule)
 • 2 store tomater
 • 1 rødløg
 • 75 g hele rugkerner
 • ½ citron
 • 1 håndfuld friske krydderurter, fx persille
 • Salt & peber

Det lykkedes mig endelig at finde hele rugkerner i Bilka – jeg ved dog ikke om det er dem, Bitz har tiltænkt retten, men nu har jeg efterhånden været igennem alle supermarkederne, og det her var de eneste jeg kunne finde. Kernerne var meget lette og duftede lidt af popcorn. Bitz siger de skal koge 20 minutter, men det synes jeg er alt for meget. De koger meget hurtigt ud og bliver til grød, hvilket jeg ikke brød mig om. Ledsageren kan godt lide sine kerner lidt a la mos, men jeg foretrækker at der er bid i – most aftensmad foretrækker jeg at gemme til jeg bliver gammel og mister mine tænder. Kog derfor rugkernerne i vand indtil de har den konsistens, som du foretrækker. Hæld eventuelt overskydende vand fra.

Varm ovnen op til 200 grader. Læg fisken i et ildfast fad og strø med salt, peber og eventuelt krydderier efter smag. Vi brugte paprika. Bag i 10-15 minutter afhængig af fiskens tykkelse.

Skær tomat og rødløg i tern og bland det sammen med de kogte rugkerner. Bitz serverede dem hver for sig, men jeg foretrak at lave en blandet salat. Pres citronsaften i og drys med salt og peber. Hak krydderurterne, tilføj dem til salaten og bland det hele sammen.

Som sagt er dette ikke en ret jeg er så vild med. Jeg synes ikke fisken smagte så godt – den ville have været bedre på panden – og jeg brød mig ikke specielt om rugkernerne, og jeg synes salaten var kedelig. Det er nok ikke en ret jeg vender tilbage til.

Der var lidt rugkernesalat tilovers, som jeg fik dagen efter stegt på panden samme med to æg (en slags røræg), hvilket faktisk smagte udmærket.

2014 Aftensmad Fisk og tomatsalat 020614

Rejework med appelsin

2 personer

 • 150 g kål (rød eller hvid)
 • 1 peberfrugt
 • 200 g rejer
 • 1 appelsin
 • 1 løg
 • 20 mandler
 • Sojasovs, fiskesovs og krydderier efter smag

Jeg var ikke vild med denne opskrift. For det første var portionen VIRKELIG lille, og den gik kun an, forbi jeg tog en beslutning om at tilføje en peberfrugt (oprindeligt skulle der kun have været kål, appelsin, løg, mandler og rejer i retten). Jeg ved ikke helt hvorfor opskriften skulle være SÅ minimal. Derudover var der oprindeligt også grapefrugt og ikke appelsin i retten, men det har jeg skiftet ud i denne opskift. Vi brugte en grapefrugt som anvist, men vi var enige om at den simpelthen var for bitter sammen med resten af ingredienserne. Der manglede lidt sødme til at stå imod med, og selvom en appelsin ikke ligefrem er sød, så er den i det mindste ikke bitter som en grapefrugt. Jeg synes det er en mangelfuld opskrift, der med brug af grapefrugt egentlig ikke smagte særlig godt. Den var lidt kedelig.

Skær alle grøntsager i mindre stykker. Skær skallen af appelsinen og skær den i mindre stykker. Fjern eventuelle kerner.

Rist mandlerne på en tør pande, gerne en wok, og tag dem fra. Sørg for at dryppe rejerne godt af, og rist dem så på wokken. Skub dem lidt op af wokken, så de ikke ligger direkte på varmen. Tilsæt kål, peberfrugt og løg og rist det lidt. Smag til med soja- og fiskesovs og krydderier. Bland grøntsagerne sammen med rejerne og tilføj appelsinen. Lad det stå et øjeblik, og slut af med at komme mandlerne på, hvorefter retten er klar til servering.

2014 Aftensmad Rejewok med grapefrugt 100614

Torsk med sennepsrødder

2 personer

 • 2 torskefileter
 • 1 æggehvide eller 1 bæger pasteuriserede æggehvider
 • ca. 2 spsk chia- eller sesamfrø
 • Salt & peber
 • 1 citron
 • 1-2 tsk dijonsennep
 • ca. 300 g blandede grøntsager, gerne rodfrugter

Vi prøvede en anden fiskeret for lidt tid siden, der ikke som sådan var helt forfærdelig, men jeg føler mig ikke inspireret til at prøve opskriften igen. For at tilberede fisken varmes ovnen op til 200 grader. Sesamfrø (jeg har ikke kunnet finde chiafrø i supermarkederne og på nettet koster det en halv bondegård, hvilket jeg ikke vil give) kommes i en dyb tallerken og æggehvide i en anden dyb tallerken. Strø salt og peber på sesamfrøene og vend det lidt rundt. Dyp herefter fisk først i æggehvide og så i sesamfrø, så det hele er dækket, og læg fisken i et ovnfast fad. Bag fisken i ovnen i cirka 10 minutter.

Kom sennep og saften fra en citron i en skål, strø med salt og peber og rør det sammen. Jeg brugte 2 tsk sennep, og det var ALT for stærkt. Ledsageren havde det bedre med det, men er man ikke så meget til stærk sennep, så nøjes med en enkelt teskefuld. Man kan også bruge en sødere sennep, så er der plads til lidt mere.

Klargør alle grøntsagerne og skær dem i tern. Opskriften brugte en underlig blanding af grøntsager (1 gulerod, ½ persillerod, 50 g knoldselleri og 1 jordskok per person), hvilket jeg synes er en virkelig tåbelig måde at sammensætte en opskrift på, når man som denne kogebog fokuserer på opskrifter til enlige (eller i hvert fald folk der går på kur alene). Jeg lavede min egen blanding med 100 g knoldselleri, 2 små gulerødder, en halv agurk og en håndfuld optøede ærter. Kom det hele i skålen sammen med sennep og vend det sammen.

Grøntsagsblandingen i sig selv er egentlig udmærket. Det er fint at pifte de almindelige grøntsager op med lidt sennep, men man skal være varsom med dijonsennep, for den kan godt nok hive tænder ud. Men fisken synes jeg var kedelig. Jeg synes ikke rigtig den smagte af noget, og sesamfrøene smagte heller ikke af noget. Jeg har endnu ikke prøvet chiafrø, så jeg aner ikke hvordan de smager, men skal man bruge sesamfrø en anden gang, så vil jeg nok anbefale at riste dem på en tør pande før man dypper fisken for at få mere smag frem. Alternativt kan man fintblende hasselnødder og panerer fisken i det. Fisken ville smage bedre, hvis man tilberedte den på panden, for så får man jo gerne den flotte stegeskorpe, men tilberedning i ovnen er jo det sundere alternativ (så dænger man ikke fisken til i fedtstof). Derfor kan det godt være nødvendigt at “tilberede” paneringen før den kommer på fisken.

2014 Aftensmad Torsk med sennepsgrønt 160614 (1)

Tekst

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.