Bread and butter pudding med chokolade og syltetøj

Dansk

2014 Bread and butter pudding 130914 (6)

Bread and butter pudding er en af de dér britiske opskrifter, som nogle danskere stikker næsen i vejret over “for det lyder godt nok ikke lækkert”. I modsætning til for eksempel øllebrød, der på traditionel vis består af ugegammelt rugbrød overhældt og kogt op med øl – det er jo meget mere fornuftigt. Men jeg vil da gerne medgive at den helt neutrale bread’n’butter pudding er lidt vel kedelig, derfor peppede jeg denne gang også min op med masser af syrligt syltetøj, chokoladeknapper og nutella, så i sidste ende var der nok mere ekstra fyld end der var brød og creme. Konceptet fejler ikke noget og serveret med et par gode klatter flødeskum, så synes jeg vi har en vinder. Det er en meget enkel ret at tilberede, den kan laves god tid i forvejen (den bliver faktisk bedst af at forberedes dagen før, så smagene rigtig kan trænge ind), man kan opbruge diverse rester, og så kan den varieres næsten i det uendelige. Jeg kan godt lide den, og Ledsageren sagde faktisk at det var hans favorit på brunchbordet.

Man kan diskutere med sig selv om hvorvidt der skal skorpe på brødet eller ej. Jeg kan godt lide at brødet er lidt sprødt, så jeg beholder altid skorperne på, men man kan jo skære dem af som man har lyst. Jeg ristede også brødet let på begge sider på en brødrister, for helt tørt var det sådan set ikke, og det skal helst ikke være blødt og friskt, for så bliver det bare til mos. Jeg lavede små portionsanrettede ramekiner i stedet for én stor, så vælger man at lave en stor udgave, så ændrer det selvfølgelig i fyldmængde og bagetid. Jeg bagte sådan set bare mine i ovnen “indtil de var færdige”, hvilket var cirka 20 minutter, og herefter slukkede jeg for ovnen. De skal helst serveres varme, og de holdt sig fint indtil vi var klar til at spise dem. De er færdige når cremen er fast og chokoladefyldet bobler. Sørg for at placere dem på en bageplade, da de har tendens til at boble over.

Bread and butter pudding med chokolade og syltetøj

Ca. 12 små ramekiner

  • 1 godt brød, gerne lidt til den tørre side (alle brødrester kan bruges, jeg har også set opskrifter med croissanter)
  • Smør
  • 1 glas syrligt syltetøj
  • 1 glas nutella
  • Chokoladeknapper
  • 3 æg
  • 3 spsk sukker
  • 5 dl sødmælk (anden mælk kan også bruges)
  • 2 dl fløde

2014 Bread and butter pudding 130914 (1)

Brødet skæres i skiver. Hvis det er (for) friskt, kan det ristes let på begge sider.

Smør de valgte ramekiner samt den ene side af brødskiverne.

Skær brødet i små tern og læg et lag brødtern i hver ramekin. Tilføj herefter et par skefulde syltetøj og nutella, chokoladeknapper og hvad du ellers gerne vil have i af fyld. Læg et nyt lag brødtern og gentag eventuelt med mere fyld og brød indtil formen er fyldt næsten op til kanten.

2014 Bread and butter pudding 130914 (3)

Pisk æggene lysegule med sukker og bland det herefter sammen med mælk og (upisket) fløde. Hæld cremen ned i de små ramekiner. Stik eventuelt lidt med en kniv for at få cremen helt ned i bunden. Væsken skal gerne nå helt op til eller endda over det øverste lag brød. Gem resten af cremen, hvis der er noget tilovers.

Dæk formene med folie og sæt dem i køleskabet natten over. Kig eventuelt til formene undervejs, og hvis mængden af væske er sunket (brødet suger det jo til sig), så hæld lidt mere ved. Da jeg løb tør for creme brugte jeg lidt ren fløde. Kig også til dem inden du sætter dem i ovnen. Lav eventuelt mere creme, hvis du synes brødet har suget alt for meget.

Varm ovnen op til 200 grader og bag dem herefter i cirka 20 minutter indtil cremen er fast og chokoladen bobler. Sluk for ovnen og lad dem stå i varmen indtil de skal spises.

2014 Bread and butter pudding 130914 (4)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.