Scones med tørrede tranebær

Dansk

2014 Scones med tranebær 070914 (4)

I forbindelse med Ledsagerens Afternoon Tea skulle der også scones på bordet, for det hører sig jo til på et sådant tebord. Man kan jo finde alverdens opskrifter på scones efterhånden, også på dansk, men det skulle jo være helt autentisk, så derfor valgte jeg en engelsk udgave af Mary Berry. Mary Berry er vist ikke så kendt herhjemme, men hun er en kogebogsforfatter af den ældre skole, og så er hun en af dommerne i den engelske udgave af Den Store Bagedyst. Vidste du at DR på ingen måde er opfindsomme? De stjal bare konceptet fra BBC. Men jeg tænkte at Mary Berry må vide hvordan sådan en scone skal lægges sammen, og resultatet blev også ganske godt.

For at spare tid om morgenen, hvor brunchen skulle serveres, lavede jeg dejen ugen i forvejen, rullede ud og udstak og frøs herefter de små scones ned. Jeg havde læst andetsteds at man godt kunne bage dem direkte fra frost, hvilket sikkert også er rigtigt nok, men jeg vidste ikke hvor længe de i så fald skulle have, så i stedet endte jeg med at tage sconesne op af fryseren om morgenen, hvorefter de fik lov til at tø op på køkkenbordet et par timer, indtil de røg i ovnen. De skal ikke have særlig lang tid, og de skal helst spises samme dag. De bliver en del tørre dagen efter. De kan lunes, og så er de også OK, men bedst er de helt friskbagte.

Traditionelt serveres scones med syltetøj og den meget, meget tykke engelske flødeudgave kaldet clotted cream. Clotted cream skulle have en fedtprocent på minimum 55 % (nogle gange tættere på 70 %)! Og det er så tykt, at det kan stå af sig selv. Det havde vi ikke lige investeret i, men vi serverede dem med syltetøj og almindeligt flødeskum. Man kan sagtens spise scones bare med smør, det smager de ikke ringere af, men flødeskum passede faktisk meget godt til. Scones er lidt mere en kage end et brød, og da de gerne kan være en smule tørre, så gør flødeskum jo også sit for at bløde det hele lidt op. Tranebærene gav et lidt syrligt modspil, men man kan selvfølgelig skifte dem ud med noget andet (hakket chokolade, rosiner, nødder, etc) eller helt udelade dem. Scones er rimeligt nemme at lave, og da de hæver ved hjælp af bagepulver, så er der ingen ventetid. Man kan bare samle dejen, forme bollerne og bage dem. Jeg frøs dem som sagt lige efter jeg havde stukket dem ud, det vil sige før de blev bagt, uden at dette gav problemer med hævningen da jeg senere optøede og bagte dem, hvilket vist også er meget tydeligt hvis man sammenligner før- og efterbillederne.

Det eneste problem jeg oplevede med dejen var at dejen blev for våd, så jeg har udeladt lidt af mælken i opskriften. Dejen må gerne være lidt våd, men den skal stadig hænge nok sammen til at man kan rulle den ud, så vær lidt varsom med væsken. Jeg måtte tilføje lidt ekstra mel til min dej for at opnå den rette konsistens.

Scones med tranebær

Cirka 20 små scones

  • 450 g hvedemel
  • 4 tsk bagepulver
  • 75 g smør
  • 50 g sukker
  • Eventuelt vanillepulver
  • Ca. 150 g tørrede tranebær (flere kan også gøre det)
  • 2 æg
  • 1 dl mælk

Forvarm ovnen til 200 grader. Læg bagepapir på to bageplader.

Kom mel, bagepulver og eventuelt vanillepulver i en foodprocessor. Blend det et øjeblik for at blande de tre ingredienser, og tilsæt så smørret og blend til det bliver til krummer. Tilsæt så sukker og blend igen.

2014 Scones med tranebær 070914 (1)

Kom æggene i en lille skål og pisk dem let sammen med en gaffel for at bryde æggeblommerne.

Tilsæt æggene lidt af gangen til foodprocessoren og blend det sammen. Tilsæt mælken hvis dejen er for tør. Dejen skal være fast nok til at man kan rulle den ud, men jo mere våd jo bedre.

Strø lidt mel på bordet og hæld dejen herud. Tilsæt de tørrede tranebær og ælt dem hurtigt ind i dejen.

2014 Scones med tranebær 070914 (3)

Rul dejen ud. Skal det gå stærkt, kan du forme dejen til en pølse og skære den i mindre portioner. Alternativt kan du udstikke dine scones med en udstiksform eller et glas eller rulle den til en flad firkant og skære dem ud som firkantede scones. Jo mindre du ælter dejen jo bedre, så lav så få udrulninger som muligt.

Læg dine scones på bagepladerne og pensel med lidt mælk eller æg. Bag dem i 10-15 minutter indtil de er gyldenbrune.

2014 Scones med tranebær 070914 (5)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.