Gammeldags æblelagkage

Dansk

2014 Gammeldags æblelagkage 090914 (11)

Den anden dag var det Ledsagerens fødselsdag, og det betød selvfølgelig at han skulle have kage med på arbejde. Da han elsker gammeldags æblekage og vi har kælderen fyldt med hjemmelavet æblemos, så lå det lige til hvad der skulle serveres. Fødselsdagslagkagen bestod af makronbund, hjemmelavet jordbær/ribssyltetøj, æblemos, chokolademousse, almindelig lagkagebund, syltetøj, æblemos, mousse, bund, og så mousse på toppen og pyntet med tørrede æbleringe. Den blev vældig lækker, skønt moussen var en smule tynd, men det gik.

2014 Gammeldags æblelagkage 090914 (9)

Toppen af kagen pyntede jeg med en ny sprøjteteknik jeg havde set andetsteds og tænkte at jeg måtte prøve, og det var egentlig ikke så svært, som jeg måske havde frygtet. Udseendet blev ikke helt perfekt, men for et første forsøg synes jeg at resultatet var udmærket.

2014 Gammeldags æblelagkage 090914 (6)

Makronbunden var baseret på en ny opskrift på makronbund jeg var faldet over, og den smagte også rigtig godt, men næste gang skal den nok have ved lavere varme i længere tid, for den nåede ikke rigtig at blive sprød før den blev brun på toppen, og en makronbund skal jo helst være lidt sprød. Jeg har efterhånden i mange år ledt efter den helt perfekte opskrift på makronbund uden endnu at have fundet den.

Overordnet set blev lagkagen dog rigtig god, og bedømmelsen lød på at man godt kunne smage at det var gammeldags æblekage i lagkageform, og så er det jo svært at bede om mere.

2014 Gammeldags æblelagkage 090914 (12)

Makronbund

1 bund

  • 100 g mandelmel / fintblendede mandler (med eller uden skal)
  • 200 g marcipan
  • 3-4 æggehvider
  • 100 g sukker

Varm ovnen op til 180 grader. Smør en form let.

Blend mandlerne fint, hvis du laver mandelmelet selv.

Skær marcipanen i små tern. Alternativt kan du rive den.

Pisk æggehviderne stive nok til, at du kan vende skålen på hovedet uden at fyldet falder ud. Jeg brugte 3 bægre pasteuriserede æggehvider, hvilket løb op i 3 3/4 æggehvide, da jeg med 2 bægre kun ville få 2½.

2014 Gammeldags æblelagkage 090914 (2)

Tilsæt sukkeret til æggehviderne og pisk æggehviderne til en tyk marengs.

Tilsæt marcipan og mandelmel og fold det hele forsigtigt sammen.

Fordel marengsmassen i bageformen og bag bunden i cirka 25 minutter indtil den er gyldenbrun.

2014 Gammeldags æblelagkage 090914 (5)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.