2 kærnemælksbrød – et sødt og et salt

Dansk

2014 Fyldt brød 260614 (12)

Da vi gav brunch på Ledsagerens arbejde for ikke så længe siden, skulle der naturligvis også brød på bordet, og her blev jeg også nødt til at eksperimentere lidt. Basisopskriften var en opskrift på kærnemælksfranskbrød fra “Politikens bog om brød” af Lone Kjær, en af mine go-to-bøger hvad angår brød og boller. Valget falgt primært herpå, da jeg skulle bruge kærnemælk til min koldskålspanna cotta, og så var det jo meget passende at komme resten af kærnemælken i en omgang brød. Der er ingen grund til at lade noget gå til spilde.

Eksperimentet gik på at jeg gerne ville lave et brød med fyld, lidt ligesom kanelsnegle, bare rullet sammen og bagt som ét stort brød.

Til det salte brød brugte jeg:

 • 1 håndfuld cashewnødder, let ristede på panden og let hakket (kan erstattes med andre nødder eller mandler)
 • ca. 100 g hakkede soltørrede tomater

2014 Fyldt brød 260614 (2)

Til det søde brød brugte jeg:

 • 1 lille glas lemoncurd (kan erstattes med andet smørepålæg fx nutella, syltetøj e.l.)

Jeg tilsatte også en rest nougat i klumper, men det var ikke noget, som jeg kunne smage i det færdige produkt, så det vil jeg ikke gøre næste gang. Det var så også mest fordi at jeg ville bruge resten inden det afgik ved døden.

Brødet med de soltørrede tomater fungerede rigtig fint, og det var nemt at skære ud og arbejde med. Det søde brød var straks mere vanskeligt. Det var svært at få dejen rullet ordentligt sammen grundet det flydende fyld, det sprak, det var svært at vurdere hvornår det var færdigbagt, og det fik en del længere tid i ovnen end det salte brød. Jeg var lige ved at kassere brødet og kalde det en fiasko – men det viste sig faktisk at smage rigtig godt. Det er meget svært og meget klæbrigt at skære ud, men lige en smule smør oven på, og så mindede det lidt om et stykke kage. Det var lækkert og svampet. Så ja, hvorvidt det er besværet værd må man selv vurdere, men det smagte i hvert fald godt.

Opskriften nedenfor er til 2 brød. Grundopskriften er den samme, og så kan man komme sødt eller salt fyld i dem begge, eller lave en af hver.

Kærnemælksbrød i salt og sød udgave

2 store brød

 • 6 dl kærnemælk
 • 50 g gær
 • 2 dl vand
 • 3 spsk sukker
 • 1 spsk salt
 • 600 g groft rugmel
 • 400-600 g hvedemel
 • Fyld: Se ovenfor

Kom kærnemælk i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt vand, sukker og salt.

Tilsæt rugmel og ælt det ind i dejen. Tilsæt herefter ca. 400 g hvedemel og ælt det godt. Tilsæt mere hvedemel efter behov, men overmæt ikke dejen med mel. Dejen skal kun lige være fast nok til at du senere kan rulle den ud.

Sæt dejen til hævning tildækket et lunt sted i cirka 1 time.

Find to rugbrødsforme og fór dem med bagepapir.

2014 Fyldt brød 260614 (1)

Strø mel på en bordplade og hæld dejen ud. Ælt den lidt igen og del den så i to lige store portioner. Læg den ene portion til side og rul den anden ud til en stor rektangel. Strø med hakkede soltørrede tomater og cashewnødder. Rul dejen sammen og rul den til en pølse. Sæt enderne sammen til en stor pølse, rul dejen ensartet og form den til et brød. Læg brødet i den ene rugbrødsform.

2014 Fyldt brød 260614 (5)

Rul den anden portion dej ud på samme måde. Smør et godt lag lemoncurd på og form brødet på samme måde som før. Det søde brød er sværere at arbejde med, og det kan godt blive lidt snasket. Forsøg så vidt muligt at undgå huller, hvor fyldet stikker igennem, men det gør ikke noget hvis det ikke kan lykkes helt.

Kom brødet i formen. Dæk begge brød og lad dem efterhæve en halv times tid.

2014 Fyldt brød 260614 (8)

Varm ovnen op til 200 grader varmluft.

Bag det salte brød i cirka 40 minutter, og det søde brød i cirka 1 time. Når du tror det er færdigt, kan du banke på bunden – lyder det hult, er det færdigbagt. Det kan være svært at mærke på det søde brød! Det føltes aldrig helt hult for mig, så det fik noget længere end det salte brød, men resultatet viste sig at være meget passende, så det kan ikke have været helt galt.

2014 Fyldt brød 260614 (17)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.