Chili con carne med æblekålslaw

Dansk

2014 Aftensmad Chili con carne med kål og æble 110614

I går fik vi (også) god aftensmad, denne gang en chili con carne ret fra “Verdens bedste kur 2.0″ af Christian Bitz. Det er nok snarere tilbehøret end selve chilien der er ny, det er jo ikke så svært at smide noget hakket kød sammen med nogle bønner i en gryde – det kan man nok ikke tage patent på. Tilbehøret bestod af en slags coleslaw med kål, æble og skyr, og æblet passede faktisk godt til – det gav lidt sødme til den stærke chili. Man kan selvfølgelig justere styrken som man har lyst til, men vi kan godt lide at smage krydderierne, uden dog at maden bare er stærk.

Jeg lavede en dobbeltportion af retten (opskriften her nedenfor er til to personer), så vi havde rester. Egentlig skulle vi begge have resterne i aften, men jeg skal mødes med en veninde på café til en “let anretning” (ikke aftensmad) om aftenen, så jeg skal kun have nok til at kunne stå imod med. Det går jo ikke at møde op på café og så være helt mæt. Men i opskriften brugte jeg derfor en dåse bønner i tomatsauce OG en dåse bønner i chilisauce, da jeg lå inde med det og tænkte at jeg gerne ville prøve begge dele. Det var to forskellige typer bønner, så det gav jo også lidt variation i retten.

Der kom også lidt grøntsager i chilien. Her brugte jeg et par pastinakker og lidt gulerod, da jeg havde nogle småbløde pastinakker, der enten skulle bruges eller ryge i skraldespanden, men man kan jo bruge de rodfrugter man har. De fleste har nok gulerødder på lager. Der skulle også have været mørk chokolade i chilien, og selvom jeg udmærket var klar over det, så glemte jeg det fuldstændig indtil vi lige havde placeret gryden foran os og skulle i gang med at spise, og på det tidspunkt gad vi ikke vente længere. Det bliver næste gang.

Til slaw’en skulle der egentlig bruges rødkål, men det er ikke rigtig i sæson i øjeblikket, og så er det også lidt ligegyldigt hvilken kål man bruger. Jeg brugte hvidkål. Derudover skulle der også sennep i skyren, men det havde jeg egentlig ikke lyst til. Jeg synes til en chili con carne må slaw’en gerne være lidt mere frisk og mild end sennep gør sig i, så jeg skiftede sennep ud med saften fra en halv citron. Det hjælper også til med at holde æblerne pæne at se på. De bliver hurtigt brune, i hvert fald de pink lady æbler vi normalt gør os i. Fremgangsmåden i opskriften fik mig også til at undre mig over, om nogen på noget tidspunkt har testet dem. Altså, rigtige mennesker, ikke Bitz, som lige hurtigt har smidt nogle ingredienser sammen og nedskrevet et par ord. Ifølge opskriften så skal man først blande kål og æble sammen i én skål. Så rører man skyrblandingen sammen i en anden. Og til sidst kombineres de to. Det er da vel logik at blande skyrdressingen i den første skål og herefter tilføje grøntsagerne, således at man halverer opvasken. Eller er jeg bare den eneste der tænker tingene igennem?

Hvorom alting er, så var det en ganske udmærket ret. Den var enkel, men jeg vil nok ikke sige hurtig, for chili con carne må gerne stå og simre lidt tid for at trække smag. Vores simrede nok en times tid, men det kan selvfølgelig gøres hurtigere end det. Det er ikke en revolutionerende eller innovativ opskrift, men chili con carne smager godt og point for æblerne.

Chili con carne med æblekålslaw

2 personer

 • 1 løg
 • 1-2 fed hvidløg eller efter smag
 • 1 lille frisk chili (kan udelades eller justeres efter smag)
 • 1 stor gulerod eller andre rodfrugter
 • 1 dåse bønner i tomat eller bønner i chilisauce
 • 250 g hakket oksekød
 • 20 g mørk chokolade, gerne mindst 70 %
 • 100 g skyr
 • Salt & peber
 • ½ citron
 • 200 g kål
 • 1 æble

Start med at klargøre grøntsagerne til chilien. Hak løg, hvidløg og chili. Skræl og hak guleroden i store tern.

Kom lidt olie i en gryde og svits løg, hvidløg og chili. Tilsæt kødet og brun det.

Tilsæt bønnerne inklusive sauce samt gulerodsstykkerne. Tilsæt eventuelt en smule ekstra vand, hvis retten synes for tyk. Lad det hele simre en halv times tid.

Lav imens slaw’en. Kom skyr i en skål og bland det sammen med salt og peber samt saften fra en halv citron.

Snit kål i tynde strimler og skær æblet i små tern. Kom det hele op til skyren og bland det sammen.

Når chilien er ved at være færdig smages den til med mørk chokolade, salt, peber, chilipulver og eventuelt andre krydderier efter smag.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.