Hvidløgsfrikadeller med edamamesalat

Dansk

2014 Aftensmad Frikadeller med edamamesalat 280514 (3)

Jeg er kommet en del bagud med mine madindlæg, kan jeg se. En anden opskrift vi prøvede fra “Verdens bedste kur 2.0″ af Christian Bitz var på frikadeller med en edamamebønne- og spidskålsalat. Selve ensemblet smagte fint, men jeg lavede en del væsentlige ændringer. For det første skulle man have brugt hakket kalv og okse, men det kunne jeg ikke finde i supermarkedet, så det blev til hakket kalv og svin. Så kaldte opskriften på finthakket ramsløg, men det har jeg ikke set nogle steder, og så foreslår opskriften heldigvis selv at man kan skifte det ud med hvidløg. Derudover skulle der 1 dl æblemost ud, hvilket jeg spenderede en masse penge på. Det var dog ikke noget man kunne smage, så det vil jeg ikke bruge hverken tid eller penge på en anden gang. Har man en rest i køleskabet som man gerne vil af med, kan man selvfølgelig godt smide det i farsen, men ellers synes jeg ikke at det gjorde nogen forskel.

Jeg brugte forresten fem fed hvidløg i farsen, hvilket duftede godt under stegningen, og man kunne også godt smage det efterfølgende, uden at det var på nogen måde overdøvende.

Selve salaten smagte faktisk meget godt, men der var virkelig gået noget galt med målestoksforholdet i opskriften. Der skulle bruges 500 g hakket kød til 4 personer, hvilket passede meget godt. Jeg fik 16 frikadeller ud af det, og Ledsageren og jeg kunne godt nøjes med fire til hver (Ledsageren var vist heller ikke så sulten den dag, så på andre dage ville han måske gerne have haft i hvert fald fem). Salaten skulle jo så også have været til 4 personer, men altså … 100 g edamamebønner (som halveres efter pilning) og 80 g spidskål – til 4 personer? Alvorligt talt? Jeg lavede en hel portion plus lidt ekstra, og så var der en passende mængde til os to. Jeg ved ikke om Bitz har glemt at gange salaten op, da han besluttede sig for at sætte den sammen med en stor portion frikadeller, eller var det meningen at man skulle gemme halvdelen af frikadellerne (eventuelt til frokost) og så var selve opskriften tiltænkt 2 personer? Jeg synes i hvert fald ikke at det gav nogen mening. Nedenfor har jeg fordoblet salatopskriften, så jeg synes den rent faktisk passer til mængden af kød.

Salaten smagte dog ganske godt og var også enkel at have med at gøre, så den kan jeg godt finde på at bruge igen. Frikadellerne var også udmærkede, men de er stadig kun frikadeller. Jeg kan dog godt finde på at komme hvidløg i farsen igen en anden gang – det fungerede sådan set udmærket.

Jeg har også set i den lokale Rema1000, at de er begyndt at sælge edamamebønner, der allerede er pillet. Som en cirka regel tænker jeg at 100 g ikke-pillede edamamebønner svarer til 50 g pillede.

Hvidløgsfrikadeller med edamamesalat

4 personer

Til frikadellerne:

 • 500 g hakket kalv og okse (eventuelt hakket kalv og svin, eller kun kalvekød)
 • 3 æg
 • 5 fed hvidløg – eller efter smag
 • Salt & peber
 • 50-100 g rugflager (kan erstattes med grovvalsede havregryn)

Til salaten:

 • 250 g hele edamamebønner (kan købes på frost i de fleste supermarkeder)
 • 2 dl hytteost
 • 1 spsk honning
 • Salt & peber
 • 1 lime
 • 1 håndfuld frisk dild
 • 200 g spidskål

Start med at lave farsen. Kom kød og æg i en skål. Pres hvidløg ned i og drys med salt og peber. Tilsæt cirka 50 g rugflager og rør det hele til en fars. Tilsæt ekstra rugflager efter behov. Farsen skal være fast nok til at man kan forme frikadeller af den. Er farsen for tyk, kan man tilsætte en smule mælk.

Steg frikadellerne på en pande med lidt fedtstof. Som en tommelfingerregel er de færdige, når de er stegt på alle sider og ikke giver efter, når man trykker på dem.

2014 Aftensmad Frikadeller med edamamesalat 280514 (1)

Mens frikadellerne steger, laves salaten. Hæld de frosne edamamebønner op i en lille skål og overhæld dem med kogende vand. Lad dem stå til de er tøet op og bælg dem så.

Kom hytteost, honning, salt og peber og saften fra limefrugten ned i en tredje skål. Skyl dilden og hak den. Tilsæt det til skålen og rør det hele sammen.

Hak spidskålen og tilsæt spidskål og edamamebønner til dressingen. Rør det hele sammen, hvorefter retten er klar til servering.

2014 Aftensmad Frikadeller med edamamesalat 280514 (2)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.