Gule ærter og sure porrer

Dansk

2014 Aftensmad Lam med gule ærter og sure porrer 010514 (4)

For en lille uges tid siden fik vi en lammeret baseret på en opskrift fra “Verdens bedste kur” af Christian Bitz. Jeg var lidt mistænksom omkring flere af ingredienserne, da mit tidligere eksperiment med gule ærter ikke var en succes, og så er eddike en af de ting, som jeg absolut ikke bryder mig om. Men det skulle jo prøves.

Vi fik også lam til tilbehøret, men den del stod Ledsageren for, så her blev opskriften ikke fulgt. Egentlig syntes jeg ikke rigtig at lam passede til tilbehøret, så jeg tænker at man kan bruge det kød, man nu engang føler for. Derudover var der faktisk ikke andet tilbehør til retten udover de gule ærter, de sure porrer og lidt skyrdressing, så jeg skar lidt rød peberfrugt til, hvilket jeg var glad for. Jeg synes det var lidt for kedelig en ret ellers. Der var noget surt fra porrerne og noget tørt fra de gule ærter, men ikke noget friskt fra grøntsager.

Det smagte bedre end jeg havde regnet med – så meget skal siges, og jeg er ikke afskrækket fra at prøve noget lignende igen en anden gang, men en favorit var det nok ikke. Derudover vil jeg ikke anbefale nogen at lave tilbehøret med de gule ærter medmindre man lige har en rest gule ærter liggende, eller hvis man er storspiser af dem, da jeg synes det er lidt overdrevent at skulle købe en hel æske for så lidt. Så er der bedre tilbehørsalternativer. Porreretten er dog en OK måde at få brugt nogle lidt slatne grøntsagsrester på.

Til opskriften investerede jeg også i en æbleeddike, og jeg vil godt mene at man lige kan ane en æblesmag, hvis man ved at den burde være der, men ellers synes jeg den smagte som almindelig eddike, så man behøver nok ikke investere i nogle dyre udgaver for at lave retten.

Gule ærter, sure porrer og skyrdressing

2 personer – som tilbehør til aftensmaden

  • 2 små porrer eller 1 stor
  • 1½ dl æbleeddike
  • 1 spsk honning
  • 1 håndfuld krydderurter, fx purløg
  • 75 g tørrede gule ærter
  • 2 dl kogende vand
  • 2-3 forårsløg
  • 150 g skyr
  • Salt & peber

Skær det øverste af porrerne og fjern det yderste lag. Skær porrerne i mindre stykker og del herefter hvert stykke i to og skyl det hele grundigt. Porrerne kan også serveres i aflange stykker (hvor man ikke skærer dem over på den lange led), men i så fald vil der hænge mere syrlig eddikesmag fast imellem lagene (hvilket sikkert er udmærket, hvis man er glad for eddike). Skærer man dem igennem en ekstra gang, er det også nemmere at få porrerne helt rene.

Kom porrerne i en lille gryde sammen med æbleeddike, honning, salt og peber. Kog porrerne i cirka 5 minutter til de er faldet sammen og hæld herefter væsken fra.

Rengør og finthak krydderurterne.

Kom de gule ærter i en skål og overhæld dem med kogende vand. Rør indtil det bliver til en ensartet masse. Tilsat de hakkede krydderuter samt salt og peber og rør det sammen.

2014 Aftensmad Lam med gule ærter og sure porrer 010514 (3)

Rens og hak forårsløgene og bland dem sammen med skyr og salt og peber.

Servér tilbehøret til kød og eventuelt lidt friske grøntsager.

2014 Aftensmad Lam med gule ærter og sure porrer 010514 (2)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.