Den sunde linje

Dansk

Nu er både ferie og påske slut, og så er det jo blevet tid til at returnere til de lidt sundere spisevaner. I går startede vi derfor på en sund kurs, hvor vi de fleste dage (det vil sige primært hverdage og/eller dage hvor vi spiser aftensmad alene) spiser efter Christian Bitz’ “Verdens bedste kur”, der er navnet på den kogebog, som jeg har lånt på biblioteket. Til fest spiser vi nøjagtig som vi plejer!

Jeg har efterhånden fået nærstuderet mange af Bitz’ opskrifter, selvom vi kun har fået testet en håndfuld af dem indtil videre, men der vil komme en del her den næste måneds tid. Umiddelbart synes jeg at hans opskrifter er meget prætentiøse. Han påstår at der bruges ingredienser som man lige finder i ethvert supermarked, men jeg ved ikke lige hvor han handler ind henne! Det har i hvert fald ikke lykkes mig at lokalisere hverken chiafrø eller havtorn. Derudover synes jeg heller ikke at hans opskrifter er realistiske. Det er de færreste af hans morgenmadsopskrifter, jeg har særlig lyst til at prøve (nogle har jeg allerede prøvet da jeg sidste år testede nogle opskrifter fra TV2 Go’ kur, som Bitz også har kokkeret), men især hans frokostretter går mest ud på at det hele skal lægges sammen umiddelbart inden servering. Det er de færreste der gider stå og gøre det på arbejdet, for slet ikke at tale om at have mulighed for det. Hvem har lige en ovn til rådighed, eller en halv time til at lave frokost i? Nu hvor jeg går herhjemme det meste af dagen, er det selvfølgelig et overkommeligt problem, men i en travl hverdag synes jeg ikke at det fungerer. I denne uge får Ledsageren også sunde frokoster med på arbejde, og så laver jeg dem samtidig med aftensmaden dagen før – i dag var så første gang jeg eksperimenterede med det, og jeg fik da færdiggjort begge retter samtidig, men der var meget arbejde involveret i at lave frokosten, og hvis man har børn der render om benene, så er det meget stressende at skulle lave begge dele på samme tid.

Jeg kan derfor ikke påstå at jeg er begejstret for hans planlægning eller hans strategi, men når nu det er sagt, så er det nogle ganske udmærkede opskrifter, i hvert fald dem vi har prøvet indtil videre.

I går levede vi sundt hele dagen og startede derfor med go’ morgenmadder, som jeg syntes var en meget stor portion i forhold til hvad jeg normalt spiser, men det smagte udmærket. Til frokost fik vi en halv ama’rmad – det vil sige at vi udelod rugbrødet, da vi egentlig stadig var ret mætte efter morgenmaden, og til aftensmad fik vi omelet med rugmelspanerede grøntsager. Jeg har byttet rundt i hans 4-ugers-plan, da der var nogle af opskrifterne, som jeg ikke syntes lød tiltalende eller som på anden vis ikke passede ind i vores hverdag, og da jeg sammensatte min egen 4-ugers-plan, så var jeg ikke lige opmærksom på, at vi endte med at få æg både morgen, middag og aften. Det gjorde dog ikke noget.

Jeg lavede nogle enkelte justeringer i opskrifterne og de kommer her nedenfor, som jeg lavede dem. Det rugbrød, som vi ikke tog til frokost, tog vi i stedet sammen med aftensmaden, hvor vi også spiste resten af salaten fra frokosten. Både omelet og grøntsager smagte fint, men det ville have været en ret kedelig ret uden brød og den røde salat som substitut for ketchup. Som helhed synes jeg derfor ikke at omeletopskriften fungerer. Jeg valgte også at bruge jordskokker i stedet for kartofler, da jeg ikke gad købe 75 g bare til den opskrift, og jordskokker skulle jeg også bruge andre steder.

Go’ morgen-madder

2 personer

 • 2 æg
 • 4 skiver rugbrød
 • 2 blade salat, fx romainesalat
 • 4 skiver agurk
 • 1 tomat, blommestørrelse e.l.
 • 1 drueagurk
 • 1 spsk skyr
 • 1 spsk dijonsennep
 • 2 store skive eller 4 små skiver salami med højt kødindhold
 • 2 tynde skiver ost

Æggene kan tilberedes som man ønsker – vi lavede blødkogte æg, men de kan også spejles, hårdkoges eller pocheres. Madderne kan man samle som man lyster, nedenfor er blot et eksempel!

Rist 2 af rugbrødsskiverne på begge sider.

Skyl salatbladene. Skyl agurken og skær 4 skiver. Skyl tomaten og skær den i skiver. Skær drueagurken i skiver.

Smør skyr på det ristede rugbrød. Smør sennep på de to andre. Vær varsom med senneppen, hvis du bruger dijonsennep, for den er meget stærk!

Læg et salatblad på skyrbrødet, herefter salami og tomat.

Læg en skive ost på sennepsbrødet, herefter agurk og drueagurk.

2014 Morgenmad 210414

Halv ama’rmad med spejlæg

2 personer

Til salaten

 • 1 citron
 • 1 tsk sennep, eller efter smag
 • 2-4 rødbeder afhængig af størrelsen (jeg brugte 2 store)
 • 30 g valnødder eller pekannødder

Til brødet

 • 2 skiver fuldkornsbrød
 • En håndfuld finthakket spidskål
 • 2 æg
 • 2 spsk persillepesto e.l.
 • 2 skiver ost

Pres saften af citronen og kom det i en skål. Rør det op med senneppen.

Skræl rødbederne og riv dem herefter ned i skålen. Bland det sammen med dressingen.

Hak nødderne groft og bland dem sammen med resten af salaten.

Rist brødene.

Hak spidskålen.

Smør pesto på de ristede brød og fordel spidskålen herpå. Læg en osteskive på hver.

Spejl æggene, enten på én eller begge sider. Læg ægget på toppen og servér.

2014 Frokost 210414 (2)

Omelet med jordskokker, feta og rugmelspanerede grøntsager

2 personer

 • 200 g blandede rodfrugter
 • 75 g jordskokker
 • Salt og peber
 • 1 spsk rapsolie
 • 100 g rugmel
 • 4 æg
 • 50 g feta
 • 2 skiver rugbrød

Rens og skræl rodfrugterne, inklusive jordskokkerne. Kog jordskokkerne møre og skær de resterende rodfrugter i skiver. Kom rodfrugtsskiverne i en skål og bland dem sammen med olie og en smule salt. Sæt til side.

2014 Aftensmad 210414 (2)

Når jordskokkerne er lige nøjagtig bløde inde i midten, tages de fra og skæres i mindre stykker. Skær også feta i mindre stykker.

Bland æggene sammen i en skål. Tilsæt salt og peber.

Find to pander frem – helst en slip-let-pande til at stege omeletten på. Kom en smule fedtstof på begge pander.

2014 Aftensmad 210414 (1)

Kom rugmel ned i skålen til de skivede rodfrugter og vend det rundt. Steg dem så sprøde som muligt på en meget varm pande. Vend dem undervejs efter behov.

Hæld samtidig æggemassen på panden og bag omeletten til den er næsten fast i midten – det tager ikke særlig lang tid. Lemp lidt omkring kanten for at fordele æggemassen jævnt. Fordel herefter feta og jordskokker på den ene halvdel af omeletten og vend forsigtigt den anden halvdel ind over. Lad den bage yderligere et par minutter, hvorefter den er klar til servering.

Server rugbrød og eventuelt ketchup til.

2014 Aftensmad 210414 (3)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.