Alt det lækre i fryseren

Dansk

I går stod den på endnu en ordentlig omgang islavning. Det er jo efterhånden også mere end to måneder siden jeg sidst lavede is, så jeg er jo allerede bagud. Jeg havde en del tilovers fra ugens store tærtebagning, og da vi tager til Australien om mindre end en uge skal det hele jo bruges op. Jeg må dog indrømme at jeg havde indkøbt lidt ekstra fløde og cremefraiche, da jeg planlagde lidt efter at have overskud til at lave is. Det blev til en kæmpe portion, og jeg har ikke tal på hvor mange gange ismaskinen kørte. På nedenstående billede ses den neutrale ismasse i mit 6 liters dejfad, og det er efter at jeg satte første portion is over.

2014 Isdag 150314 (7)

I forberedelse til isen havde jeg spurgt Ledsageren hvad variant han gik og smådrømte om, og jeg havde også gjort mig egne tanker om hvad jeg selv godt kunne tænke mig at prøve, eventuelt igen, og en af de gode oplevelser fra tidligere var en is, hvor der blandt andet indgik brownie. Derfor blev jeg jo selvfølgelig nødt til at bage en brownie, så det var dagens første skridt.

2014 Isdag 150314 (6)

Til brownien brugte jeg en opskrift fra Kagekampen, som jeg dog ikke lige gider skrive ind her. Den minder meget om andre brownie opskrifter, men resultatet var ganske udmærket. Mit tip til en god brownie er at holde godt øje med kagen, da den endelig ikke må få for længe. Den må faktisk gerne få lige en anelse i underkanten, så den er en smule klæg og chokoladesvampet i midten. Jeg kom ikke nødder i browniedejen, da jeg ville komme nøddekrokant i isen, så i stedet dryssede jeg lidt hvid chokolade på toppen, for ligesom at kunne sige at jeg havde gjort et eller andet. Det så lidt sjovt ud da den kom ud af ovnen, og det så egentlig ud som om at den hvide chokolade var blevet lidt karamelliseret under bagningen, så nu har jeg prøvet det med også. Det der med karamelliseret hvid chokolade er jo totalt topmoderne lige i øjeblikket – der er flere chokoladefirmaer der arbejder i det, inklusive Summerbird.

2014 Isdag 150314 (3)

Nå men, tilbage til isen. Jeg lavede en isblanding baseret på 3 bægre pasteuriserede æggehvider, 2 bægre pasteuriserede æggeblommer, lidt sukker, lidt vanillepulver, 1 liter fløde pisket til skum, cirka 1 liter cremefraiche og en rest skyr. Den blev lidt mere cremefraiche-agtig end normalt, men der kom også ekstra cremefraiche i. Jeg kan faktisk godt lide smagen – jeg har måske vænnet mig til den. Det giver et godt modspil til den lidt fede og søde fløde. Denne gang købte jeg jo rent faktisk cremefraiche med det ene formål at komme det i isen.

Den første isvariant jeg klaskede sammen var en vanilleis (grund-isen) med hjemmelavet æblemos (hamstret fra forrådskammeret i kælderen) og lidt smuldrede ahornsirupssmåkager, som min mor havde med hjem fra Canada for noget tid siden. De blev også brugt sidste gang jeg lavede is. Det var lige den hurtige udgave af knas, da jeg på det tidspunkt endnu ikke havde fået lavet nøddekrokanten færdig.

2014 Isdag 150314 (1)

Herefter lavede jeg en dualiseret isbøtte i en af de store bøtter. I den ene ende lavede jeg mit ønske bestående af små browniestykker og nøddekrokant og i den anden ende Ledsagerens ønske om hindbærkompot med chokoladestykker (mørk, lys og hvid), begge varianter tildænget med vanilleis. Til hindbærkompotten prøvede jeg noget nyt. Problemet med at komme sådanne bærkompotter i is er at de fryser til nogle meget hårde klumper. Banan er den nemmeste frugt at bruge, da den tør rimeligt hurtigt op, men hindbær hænger ved. Det samme gør syltetøj, når jeg har brugt det. Så denne gang smeltede jeg noget hvid chokolade og blandede det op i hindbærkompotten. Jeg tror måske jeg kom lidt for meget i, da jeg gerne ville have haft en lidt kraftigere hindbærsmag, men jeg valgte at beholde det som det var, da jeg ikke lige ville åbne en ny pose med hindbær. Jeg er spændt på hvordan det fungerer.

2014 Isdag 150314 (9)

For lidt ekstra pynt sluttede jeg hindbærisen af med lidt frysetørret hindbær.

2014 Isdag 150314 (10)

Da jeg havde fyldt den store bøtte op, havde jeg dog stadig hindbærkompot tilbage, plus en hel masse brownie, så de resterende istyper handlede meget om at få opbrugt det sidste.

Jeg lavede derfor vanilleis med browniestykker og hindbærkompot.

2014 Isdag 150314 (11)

Så smeltede jeg noget lys chokolade og vendte det i noget af ismassen og lavede herefter chokoladeis med browniestykker og nøddekrokant.

2014 Isdag 150314 (12)

Så var der en enkelt portion ren vanilleis tilbage, men ikke mere brownie eller hindbærkompot, så derfor prøvede jeg noget nyt jeg også havde tænkt lidt over. Jeg klippede noget syrligt vingummi i små stykker og blandede det i. Jeg aner ikke hvordan det bliver, men nu skulle det prøves.

2014 Isdag 150314 (14)

2014 Isdag 150314 (15)

Den sidste is jeg lavede var også noget jeg havde tænkt over, siden jeg faldt over idéen på en anden blog, så jeg blandede et par forsigtige skefulde peanutbutter i den sidste is. Det blev til en lille portion, men jeg var også meget usikker på smagen og hvorvidt jeg ville kunne lide det. Peanutbutter er en meget speciel smag, og man skal passe på med ikke at komme for meget i. Jeg tror at jeg ramte en god middelgrund. Den smager helt sikkert af peanutbutter, og jeg håber at den gør det på et sådant niveau, at det ikke bliver for meget. Jeg toppede isen af med lidt nøddekrokant, da jeg tænker at ren peanutbutteris bliver for kedeligt.

2014 Isdag 150314 (16)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.