Jordbærtærte med vanillecreme og friske jordbær

Dansk

2014 Jordbærtærte 120314 (10)

I Tærtedagens anledning lavede jeg også jordbærtærte. Jeg har en del gange bagt jordbærtærte af den type hvor man basalt set blot hælder jordbærkompot ned i en forbagt tærtebund og herefter bager den. Det smager også godt, men denne gang var der blevet anmodet om traditionel jordbærtærte med mazarinbund, vanillecreme og friske jordbær, så det måtte jeg jo prøve af.

Det blev lidt en blanding af mange forskellige opskrifter, for jeg ligger egentlig ikke inde med en decideret opskrift på den nævnte jordbærtærte. Bunden bestod af en vanillemørdej baseret på en opskrift fra “Politikens Store Bagebog“. Mazarinmassen er fra Mette Blomsterbergs “Forelsket i det søde liv“, og vanillecremen er min favoritvanillecreme fra “Kagefest – søde ideer til små og store fester” af Pia Krøyer. Mazarinmassen havde masser af smag af marcipan, så den vil jeg helt sikkert komme tilbage til næste gang livet forlanger mazarinbunde, og jeg er glad for Krøyers opskrift på vanillecreme, fordi den ikke indebærer konstant omrøring indtil miksturen tykner, hvilket jeg ikke har tålmodighed til.

Jordbærtærte med vanillecreme og friske jordbær

Step 1: Tærtebund og mazarinmasse

Ingredienser:

  • 1 portion tærtedej
  • 300 g marcipan
  • 200 g sukker
  • 130 g blødt smør
  • 4 æg

Note: Der bliver en meget stor portion mazarinmasse af denne portion, og jeg vil nok anbefale til en stor jordbærtærte at nøjes med cirka 2/3-dele. Opskriften kalder på “4 store æg”, så hvis man bruger 3 almindelige og ellers laver 2/3-dele af resten, så passer det nok noget bedre.

Forvarm ovnen til 160 grader.

Smør en tærteform i bunden og strø med sukker. Udrul tærtedejen og kom den i tærteformen.

Ælt marcipan og sukker godt sammen i en skål. Tilsæt herefter det bløde smør og rør det i massen.

2014 Jordbærtærte 120314 (4)

Til sidst tilsættes æggene et af gangen og der røres godt indtil det er blevet til en homogen masse.

2014 Jordbærtærte 120314 (6)

Fordel mazarinmassen på tærtebunden og bag den herefter i ovnen i cirka 40 minutter, indtil den er fast i midten. Hvis den begynder at blive brun på toppen, så dæk den med sølvpapir. Det gør ikke så meget, hvis lidt af toppen af kagen ender med at sidde tilbage på papiret når du tager sølvpapiret af igen, da toppen alligevel bliver dækket med smeltet chokolade.

Lad kagen afkøle lidt inden du kommer chokoladen på.

2014 Jordbærtærte 120314 (9)

Step 2: Chokoladelaget

Ingredienser:

  • 200 g mørk eller lys chokolade (mængden afhænger af diameteren på tærten samt hvor tykt et lag du gerne vil have)

Smelt chokoladen og spred den ud på toppen af kagen i et glat lag. Lad chokoladen størkne helt, inden du kommer vanillecreme på.

Step 3: Vanillecreme

Ingredienser:

  • 5 blade husblas
  • 1 vanillestang
  • 100 g sukker
  • ½ liter piskefløde
  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 2-3 pasteuriserede æggehvider

Læg husblas i blød i koldt vand.

Flæk vanillestangen, skrab kornene ud og mas dem sammen med lidt af sukkeret. Skær den tomme vanillestang i mindre stykker og kom dem op i en lille gryde sammen med fløden. Lad fløden koge langsomt op.

Pisk æggeblommerne sammen med vanillesukkeret og resten af sukkeret.

2014 Jordbærtærte 120314 (2)

Fjern vanillestængerne fra fløden. Knug vandet fra de opblødte husblas og kom dem ned i fløden. Rør rundt indtil husblassen er opløst og hæld herefter fløden over i æggeblommerne og pisk det hele sammen.

Sæt cremen på køl i køleskabet og rør af og til i den.

2014 Jordbærtærte 120314 (1)

Når den er ved at stivne men endnu ikke har sat sig helt, piskes æggehviderne stive og vendes forsigtigt i. Det er vigtigt, at cremen ikke har sat sig helt, når æggehviderne kommer i, da massen ellers gryner.

Sæt cremen på køl igen, indtil den er blevet helt kold.

Når cremen er kold og den smeltede chokolade på tærten har sat sig, fordeles vanillecremen herpå.

2014 Jordbærtærte 120314 (8)

Step 4: Jordbær

Ingredienser:

  • 1 bakke friske jordbær
  • 2 spsk abrikosmarmelade
  • 2 spsk vand

Skyl jordbærrene, dup dem tørre og fjern herefter de grønne ender. Hvis du fjerner enderne først, kan der komme vand ind i jordbærrene.

Skær jordbærrene i passende stykker og fordel dem på kagen.

2014 Jordbærtærte 120314 (12)

Varm abrikosmarmelade og vand op i en lille gryde, indtil det er smeltet. Tag gryden fra varmen og lad den stå lidt, indtil marmeladen tykner en lille smule. Pensl herefter jordbærrene med blandingen, eventuelt to gange for et tykkere lag.

Sæt til sidst kagen på køl indtil spisning.

2014 Jordbærtærte 120314 (14)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.