Citrontærte

Dansk

2014 Citrontærte 130314 (10)

I Tærtedagens anledning skulle der laves citrontærte. Til det formål brugte jeg opskriften på citrontærte fra Politikens Store Bagebog af Anne Majgaard. Jeg fulgte sådan set opskriften meget nøje og ville nok ikke ændre det store næste gang, bortset fra at jeg synes at den godt kunne have haft lidt mere citron. Til min udgave brugte jeg citronskal af 2 revne citroner, men jeg vil nok foreslå at bruge 3 i stedet. I den oprindelige opskrift blev skallen faktisk målt i spiseskefulde (der skulle 2 i), men det synes jeg var for besværligt at stå med, så jeg rev bare to citroner. Hvorvidt jeg så kom mindre eller mere i end der stod, ved jeg ikke.

Til tærtebunden brugte jeg opskriften på vanillemørdej, som er fra samme kogebog. Jeg lavede dog min citrontærte som minitærter bagt i muffinforme, og der var mere end rigeligt med fyld til det formål. Der var cirka 5 dl fyld. Opskriften siger at det skulle passe til en tærte á 24 cm i diameter.

2014 Citrontærte 130314 (5)

Hvor store og hvor mange tærter du bager bestemmer naturligvis også bagetiden, og man skal være meget forsigtig med hvor længe man bager dem. Tærten er færdig når fyldet stadig blævrer en lille smule inde i midten – den sætter sig nemlig en smule efter du har taget den ud. Hvis den er helt fast, når du tager den ud, så har den fået for længe, og så kan du risikere at tærten revner, ligesom mine desværre gjorde. Det er dog først når tærterne er blevet kolde, at de revner, så man kan ikke se problemet med det samme. Det var lidt svært at regne ud hvor længe minitærter i muffinstørrelse skulle have, men i hvert fald mindre end mine fik! Sæt derfor bagetiden lidt lavt og hold øje med den. Der er ikke noget i vejen med smagen efterfølgende, så det er rent visuelt hvis den sprækker.

Vi serverede citrontærterne af to omgange. Første gang for Ledsagerens kolleger, hvor de blev serveret med flødeskum, og anden gang hjemme hos os selv, hvor jeg toppede dem af med marengs. Jeg piskede æggehvider stive og herefter blanke med sukker, sprøjtede to minitærter med marengs og bagte dem i ovnen ved 200 grader indtil de var blevet gyldne. Jeg brugte ét bæger pasteuriserede æggehvider til marengs, og der har nok været til 4-6 minitærter, lige afhængig af hvor meget marengs man gerne vil have på. Jeg ville egentlig gerne have haft lidt mindre på mine, men jeg er ikke så god til bare at smide noget ud, så de blev temmelig høje.

Citrontærte

1 stor tærte á 24 cm i diameter

  • 1 tærtebund, forbagt så bunden ikke længere er rå
  • reven skal af 3 citroner
  • 2 dl citronsaft (2-4 citroner afhængig af størrelse – jeg brugte 4)
  • 4 æg
  • 4 æggeblommer
  • 200 g sukker

2014 Citrontærte 130314 (1)

Varm ovnen op til 125 grader varmluft.

Riv de 3 citroner ned i en skål.

Pres herefter citronerne indtil du har 2 dl citronsaft.

Tilsæt citronsaft, æg, æggeblommer og sukker til den revne citron og rør det hele godt sammen.

2014 Citrontærte 130314 (3)

Si blandingen over i en kande (det er lettere at hælde af senere) og lad blandingen stå indtil luftboblerne er forsvundet. Du kan eventuelt i mellemtiden bage tærtebunden.

Sæt tærtebunden på en bageplade i ovnen og hiv bagepladen ud, så du kan komme til. Hold bagepladen vandret og hæld citronmassen forsigtigt ned i tærtebunden. Pas på at du ikke spilder. Skub pladen forsigtigt ind i ovnen og bag tærten i cirka 40 minutter. Den er færdig når den stadig blævrer en lille smule inde i midten. Hold øje med den, så den ikke får for længe.

2014 Citrontærte 130314 (8)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.