Macaroons (franske makroner)

Dansk

2014 Macaroons 260214 (16)

I går prøvede jeg for anden gang at lave macaroons, også kaldet franske makroner. Jeg har prøvet én gang før uden den helt store succes, og det blev heller ikke helt perfekt denne gang, men tæt på. Jeg tror at næste gang så er den der vist.

Der findes mange forskellige opskrifter på macaroons, og den jeg endte med at bruge tager lidt hist og her fra flere af dem. Jeg har lært at det vigtigste er dejens tekstur. Den må simpelthen ikke blive for tynd, for så flyder de for meget ud og kan ikke bruges til så meget. I opskriften bruges der mandelmel, og det kan man efterhånden købe til meget dyre penge og i alt for små portioner i velassorterede supermarkeder. Jeg blender mine egne mandler i stedet. Man kan blende dem med eller uden skræl og man kan riste dem for at hive mere af mandelsmagen frem, alt efter hvad man har lyst til. Jeg vil dog sige at en god idé er at fintblende sine mandler noget tid i forvejen (eller bare dagen før) – det kan sagtens holde sig i en lufttæt beholder, og jeg tror ikke resultatet bliver lige så godt, hvis mandelmelet er småfugtigt på grund af den varme der opstår, når man blender dem. Det er derfor tip nummer et.

Jeg lavede mine macaroons som gave til min mor, der i går havde 25 års jubilæum på arbejdet, og jeg kan godt lide at der er lidt at vælge imellem, derfor lavede jeg to forskellige slags. Jeg lavede én portion, som jeg delte i to, og så kom jeg grøn frugtfarve i den ene og blå frugtfarve i den anden. Jeg kom dog lige lidt for meget blå frugtfarve i, så denne dej blev lidt tyndere end jeg gerne ville have haft den, så pas på med den mængde farve du kommer i. Det er tip nummer to. Man kan vist få farve i pulverform, og det kan muligvis være bedre at bruge. Jeg har dog aldrig selv testet det. Jeg tænker at bruger man pulverfarve, så bør man blende det sammen med mandelmel og flormelis for at få det rigtigt fordelt.

Jeg giver nedenfor min opskrift på macaroons, men ikke på fyldet, da jeg lavede fyldet lidt på slump og ikke rigtig målte noget af. I den blå macaroon kom jeg chokoladeganache, hvortil jeg brugte halvt mørk chokolade og halvt lys blandet op med lidt lunken mælk for at tynde den lidt ud. Jeg kunne godt lide ganachen, men den mørke chokolade var måske lidt overdøvende. Det er måske en fordel at lave ganache på en lysere chokolade en anden gang, for den var meget heftig og chokoladeagtig, hvilket egentlig ikke er så ringe endda. I midten af fyldet kom jeg også lidt chokoladeknas, der bestod af smeltet mørk chokolade hældt over lidt cornflakes og brækket i mindre stykker. På toppen kom jeg en klat hvid chokolade samt et ekstra stykke chokoknas, da jeg syntes det var lidt svært at smage det der var inden i.

2014 Macaroons 260214 (12)

Den anden macaroon blev fyldt med et cheesecakefyld. Blandingen bestod af en halv pakke philadelphia naturel light, et par skefulde skyr for at udjævne konsistensen lidt (kan godt udelades), en del gode teskefulde hjemmelavet jordbær/solbærsyltetøj samt 3 blade husblas smeltet i saften fra én citron for at stivne cremen af. Resultatet var godt og friskt, og både Ledsageren og jeg kunne faktisk bedst lide dette fyld. Men, for der er altid et men, fyldet var lidt vådere end hvad de skrøbelige macaroons godt kan lide, så de blev hurtigt lidt bløde i det. Man kan godt bruge den slags fyld, men så skal det først i umiddelbart inden servering. Jeg pyntede toppen af de grønne macaroons med hvid chokolade i striber samt frysetørret jordbær, og man kan jo godt pynte toppene samt lave fyldet i god tid inden servering og så lave lidt hurtig samlebåndsarbejde kort før. Tip nummer tre er derfor at undgå for vådt fyld i macaroons, og ellers at vente til sidste øjeblik med at samle dem. Det er derfor chokoladeganache fungerer så godt, fordi det størkner og holder makronerne sprøde. Jeg lagde mine småbløde macaroons i små muffinpapirsforme, og i sidste ende gjorde det ikke så meget at de var knapt så sprøde når smagen var så god.

2014 Macaroons 260214 (20)

Macaroons (franske makroner)

20 sammenlagte macaroons

  • 105 g fintblendede mandler eller mandelmel
  • 155 g flormelis
  • eventuelt farve, enten flydende eller i pulverform
  • 75 g æggehvider (det svarer cirka til 2 små bægre pasteuriserede æggehvider)
  • 25 g sukker

Kom bagepapir på to bageplader. Hvis du er perfektionist kan du tegne 10 små cirkler på hver, men du kan også bare sprøjte dem efter øjemål. Man kan også få bagemåtter, hvor formene allerede er tegnet op.

Find en sprøjtepose frem. Du kan eventuelt bruge en frysepose af mangel på bedre.

Kom de blendede mandler og flormelis i en foodprocessor og blend det godt – jo finere jo bedre. Hvis du bruger pulverfarve, så tilsæt det sammen med. Kom det hele over i en skål og rør lidt rundt for at sikre dig at der ikke er nogle klumper. Du kan også komme blandingen igennem en sigte. Det brugte jeg nu ikke tid på, og jeg synes ikke at resultatet blev ringere af den grund, forudsat der ikke er store klumper i blandingen.

2014 Macaroons 260214 (1)

Pisk æggehviderne helt stive, således at du kan vende skålen på hovedet uden at indholdet falder ud. Tilsæt sukkeret og pisk indtil sukkeret er inkorporeret i marengsmassen.

Kom nu frugtfarve ned i mandelblandingen og tilsæt det meste af æggehviderne. Kom ikke det hele i – du kan altid lave massen tyndere, men det er sværere at tykne den igen! Det er tip nummer fire.

2014 Macaroons 260214 (2)

Vend marengsmassen forsigtigt sammen med mandelblandingen – stop så snart det er blevet til en homogen og ensfarvet masse. Tilsæt mere marengs hvis massen er for tyk.

2014 Macaroons 260214 (6)

Kom dejen i sprøjteposen og sprøjt små klatter på bagepladerne. Sæt dem med afstand imellem da de flyder lidt ud.

Bank forsigtigt bagepladerne i bordet nogle gange for at fjerne eventuelle luftbobler.

2014 Macaroons 260214 (5)

Sæt bagepladerne i den kolde ovn, luk lågen og lad dem stå i et par timer – du skal ikke tænde ovnen! Det er tip nummer fem. Makronerne skal tørre for at sætte sig rigtigt og give dem det karakteristiske udseende med de små fødder, som de kaldes, rundt i kanten. Optimalt skulle overfladen blive så tør, at der ikke hænger dej fast hvis man rører ved dem. Mine nåede ikke helt det stadie. Jeg lod dem tørre i en time, og de kunne sikkert have stået længere, men jeg var utålmodig.

Efter et par timer tages bagepladerne ud af ovnen. Tænd for ovnen og varm den op til 160 grader almindelig ovn.

Når ovnen er varm, sættes den første bageplade på den nederste rille og bages 10 minutter. Du skal kun bage én plade af gangen, da de ellers ikke hæver rigtigt. Det er tip nummer seks. Hold øje med toppen af dem, da de helst ikke skal skifte farve. Det gjorde mine lidt, derfor har jeg i denne opskrift sat ovntemperaturen lidt ned samt anbefalet at de bages på den nederste rille. Det er dog kun udseendet det går ud over, hvis de bliver lidt småbrune. Da ovne er forskellige kan det være at dine skal have et par minutter længere.

2014 Macaroons 260214 (9)

Bag den anden plade på samme måde og lad dem til sidst køle af førend de fyldes og lægges sammen to og to.

Jeg ved ikke hvorvidt min opskrift er den bedste måde at gøre det på eller det der giver det bedste resultat. Jeg har set opskrifter, hvor der hældes varm sirup i marengsen i stedet for at piske sukker i, men det synes jeg var for omstændeligt. Jeg synes denne udgave var rimeligt enkel at gå til, og det synes jeg er et plus.

2014 Macaroons 260214 (18)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.