Burgeraften med hjemmelavede pomfritter og onion rings

Dansk

2014 Burgeraften 220214 (17)

I går fik vi fantastisk lækker mad bestående af et burgerbord med alverdens gode sager. Vi eksperimenterede med at lave vore egne pomfritter samt onion rings (friturestegte løgringe), og begge dele blev rigtig gode. Som tilbehør havde vi agurkesalat, friske agurkeskiver, tomat, rødløg, bacon, ost, icebergsalat og det sædvanlige udvalg af dressinger bestående af ketchup, remoulade og burgerdressing. Jeg havde også købt avocado i starten af ugen, men de var ikke blevet modne endnu.

2014 Burgeraften 220214 (10)

Bøfferne blev primært tilberedt i vores sous vide maskine. Farsen blev blandet op med lidt salt og peber og målt af til fire bøffer. Disse kom i vakuumposer og trykket helt flade. Herefter blev de forsvarligt forseglet i vores vakuumpakker og tilberedt i sous vide maskinen ved 60 grader i cirka 2 timer. Lige inden servering blev de stegt på begge sider på en pande ved meget høj varme og drysset med lidt ekstra salt og peber. Jeg kan ikke sige at bøfferne som sådan smagte meget bedre af at have været tilberedt i sous viden, men de holdt formen rigtig godt og var derfor stadig næsten helt flade ved servering, samt de var ikke tørre, som bøffer nogle gange godt kan blive. På den måde kan det derfor godt betale sig. Man skal dog sørge for at bruge en god fars med et lavt fedtindhold, da fedtet jo ikke steger væk som det normalt gør, når man tilbereder bøfferne på en pande.

2014 Burgeraften 220214 (13)

Til vores onion rings brugte jeg 1 løg per person, men lidt mindre kan også gøre det, når det er som tilbehør. Jeg fjernede forsigtigt de yderste brune lag af løgene og skar herefter løgene i tykke ringe. Dem kom jeg i en frysepose sammen med et par skefulde mel, hvorefter jeg rystede posen indtil det hele var dækket. Dette gør at tempuradejen lettere klæber sig fast til løgene.

Til dejen brugte jeg opskriften fra vores tempurarejer, med et par enkelte ændringer. Jeg udelod æggeblommen og tilføjede i stedet lidt ekstra vand. Opskriften ser derfor således ud:

Tempuradej til onion rings

2-3 personer

  • 100 g mel
  • ½ tsk bagepulver
  • salt og peber
  • løgpulver
  • 1-2 dl koldt vind (eventuelt danskvand – nogle bruger også øl)

Bland det hele godt sammen i en skål. Vi brugte ikke løgpulver i vores, men det kan kun anbefales, og det vil vi også selv gøre næste gang. Efter friturestegning bliver løgene bløde og lidt sødlige, og løgpulveret vil fastholde mere af løgsmagen.

Hæld de meldækkede løgringe ned i skålen og vend alle ringene rundt, så det hele er dækket. Varm olien op til 190 grader og kom løgringene i én af gangen, så de ikke klumper sig sammen til én stor løgring, og steg dem i små hold til de er gyldenbrune. Vi lavede vist vores portion af fire omgange.

Hav eventuelt en varm ovn klar og sæt løgringene herind i et fad, indtil resten af maden er klar, da de hurtigt bliver kolde. De smager stadig godt, men de er sikkert endnu bedre helt varme direkte fra frituregryden.

2014 Burgeraften 220214 (14)

Pomfritterne var straks lidt mere komplicerede at lave! Vi lavede også pomfritter i sous vide samt frituregryde, og så kan det kun anbefales at lave en stor portion, da der ellers er alt for meget arbejde i det. Vi faldt over en pomfritopskrift, der gjorde brug af sous vide, så den lænede vi os meget op af. Vi brugte cirka 1,5 kg bagekartofler til at lave vores pomfritter, hvilket – efter skrælning – producerede cirka 1 kg pomfritter, som vi frøs ned i 3 portioner. Hver portion passer til 2 personer.

Fremgangsmåden for tilberedning af pomfritter i sous vide samt frituregryde er således:

Skræl kartoflerne og skær dem i passende størrelse. Vi brugte et mandolinjern. Læg pomfritterne i vand og skyl dem godt.

2014 Burgeraften 220214 (1)

Hæld herefter vandet fra, skyl pomfritterne igen under rindende vand og fordel dem i vakuumposer, således at de ligger i ét lag (mere eller mindre). Kog dem i sous vide maskinen ved 75 grader i 25 minutter. Kogetiden kan afhænge af tykkelsen på dine pomfritter. Temperaturen må ikke komme op over 76 grader, da man ellers risikerer at pomfritterne falder fra hinanden. Hellere en lidt lavere temperatur end en lidt for høj, hvis du er i tvivl.

2014 Burgeraften 220214 (4)

Spred et viskestykke ud på bordet og hæld alle pomfritterne ud herpå. Dup dem tørre. Du kan også lægge dem på køkkenrulle, men vi fandt ud af at køkkenrullen herefter hænger fast på pomfritterne. Et viskestykke er nemmere.

2014 Burgeraften 220214 (5)

Varm imens olien op til 170 grader og steg pomfritterne heri af flere omgange i 50 sekunder. Der må ikke komme for mange pomfritter i af gangen. Tag dem op og lad dem dryppe af på fedtsugende papir / køkkenrulle.

2014 Burgeraften 220214 (7)

Vakuumpak pomfritterne igen og frys dem ned.

2014 Burgeraften 220214 (9)

Når du er klar til at spise pomfritterne varmes olien op til 190 grader. Tag pomfritterne op direkte fra frost og frituresteg dem af flere omgange indtil de er sprøde og gyldne. Det tager nok cirka 5-10 minutter. Lad dem dryppe lidt af på fedtsugende papir og drys med salt, hvorefter de er klar til servering. Man kan sådan set lave alt forarbejdet lang tid i forvejen og så bare på selve dagen hive poser op af fryseren efter behov, hvis man nu gerne vil servere hjemmelavede pomfritter til sin store grillaften.

Jeg synes at resultatet smagte ligesom købepomfritter, men de havde bibeholdt mere af kartoffelsmagen. De var rigtig gode, skønt de krøb lidt under den sidste friturestegning. Jo, processen er lidt besværlig med mange skridt undervejs, derfor skal man også holde Store Pomfrit Dag og lave en stor portion nu hvor man alligevel er i gang, men jeg synes da at det er det værd.

2014 Burgeraften 220214 (16)

2014 Burgeraften 220214 (6)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.