Stenalderbrød

Dansk

2014 Stenalderbrød 140214 (7)

Jeg har jo fået læst hist og her om stenalderbrød, så til sidst tænkte jeg at jeg jo måtte prøve det. Jeg går ikke specielt ind for stenalderkost, for jeg synes simpelthen ikke det er værd at købe sig fattig i økologi. En ting er danske, økologiske varer, men økologi defineres på mange forskellige måder rundt omkring i verden, så bare fordi det er økologisk betyder ikke at det ikke er sprøjtet. Desuden synes jeg typisk heller ikke at økologisk mad smager bedre, og så gider jeg altså ikke betale dobbelt så meget for noget når det “almindelige” smager lige så godt. Skal jeg vælge mellem en økologisk og en ikke-økologisk vare hvor prisen er den samme, så tager jeg den økologiske hvis den ser bedst ud (her tænker jeg mest grøntsager) og ellers så tager jeg den anden (ser den almindelige dårlig ud, tager jeg selvfølgelig den økologiske, hvis jeg absolut skal have varen). Og det synes jeg er en sund indstilling at have til livet. Økologi synes mig meget som et trendord, hvor man lyder fin hvis man siger at man bruger økologiske varer, og det er lidt for hovski-snovski til mig. Hvis det var meningen at vi skulle købe økologisk ville der ikke være så stor forskel i priserne, er min holdning til det.

Opskriften på stenalderbrød findes mange steder rundt omkring på nettet og krediteres til Thomas Rode fra Restaurant Kong Hans i København. Han har vist også skrevet nogle kogebøger, hvor jeg antager at de sikkert hedder noget med stenalderkost. Opskriften nedenfor er hans, og jeg fulgte den helt bortset fra at jeg skiftede valnødder ud med pekannødder, da det var det jeg havde, og så bagte jeg brødet som 10 små minibrød i stedet for ét stort. Jeg faldt også over en opskrift, hvor de foreslog at komme birkes i, så jeg tilføjede en rest af en pose jeg havde i skabet. Der var vel cirka 20 gram. En anden forslog at komme tørret frugt i, og det synes jeg egentlig er en god idé. Så kan brødet fungere lidt som en snack i sig selv.

Opskriften er meget nem at gå til. Der er ikke noget der skal æltes og ikke noget der skal hæves, det skal bare blandes sammen i en skål og så i ovnen. Selve brødet ser virkelig flot ud, især tværsnittet når man skærer det igennem. Det smager en smule tørt, og jeg synes ikke at det fungerer som en egentlig erstatning for det almindelige brød. Det er ikke så velegnet til pålæg, men det er muligvis noget man kan vænne sig til. Jeg synes det smagte bedst bare med smør. Hvis man kan lide knas og kerner, som jeg kan, så er det et rigtig godt brød, og det vil passe fint at have en lille skive med i sin madkasse som supplement til fx en salat. Jeg regnede lidt på kalorieindholdet, og det må jeg stærkt anbefale andre ikke at gøre. Det er ikke et kalorielet brød. Der er cirka 5000 kalorier i hele brødet! Nødder, kerner og olie er jo sprængfyldte med kalorier, også selvom det er mange af de sunde af dem.

Men et godt brød synes jeg bestemt det er, og man kan sikkert bruge andre kerner og nødder, hvis man har lyst til det. Brødet bør opbevares på køl og kan holde sig cirka en uge. Jeg har dog frosset mine rester ned og luner dem efter behov.

Stenalderbrød

10 små brød

  • 5 æg
  • 1 dl rapsolie
  • 2 tsk groft salt
  • 100 g mandler
  • 100 g pekannødder eller valnødder
  • 100 g græskarkerner
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g sesamfrø
  • 100 g hørfrø

2014 Stenalderbrød 140214 (3)

Forvarm ovnen til 160 grader. Smør 10 minirugbrødsforme.

Kom æg, olie og salt i en skål og rør det godt sammen. Tilsæt de resterende ingredienser og bland det hele sammen.

2014 Stenalderbrød 140214 (4)

Fordel den meget flydende dej i de 10 forme og bag brødene i cirka 30 minutter.

2014 Stenalderbrød 140214 (6)

Reklamer