Tyrkisk meze

Dansk

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (18)

I går fik vi en ret god ret kaldet “Tyrkisk meze”, som jeg fandt i kogebogen Mere mand på 10 uger af Charlotte Hartvig og Jeppe Just. En hurtig google-søgning fortæller mig at “meze” er en mellemøstlig form for tapas, hvilket også passer med at retten består af 3 små ting og en dressing. På billederne i indlægget ses også en lille anretning med peberfrugt, men den stammer fra en anden opskrift, derfor giver jeg den sit eget indlæg. Opskrifterne kommer her nedenfor som jeg lavede dem. Jeg foretog et par ændringer og har også ændret fremgangsmåden. Det er en god ret, som man eventuelt også kan lave dagen før og herefter skal man blot bruge cirka en halv time på selve dagen til at stege tingene i.

Et godt tip er at komme rigtig mange krydderier i retten med hakket kød, da jeg ikke syntes at vores servering smagte af så meget. Mange af krydderierne forsvinder lidt i mængden af ingredienser, så vær ikke bange for at give den lidt ekstra.

Tyrkisk meze

4-5 personer

Dressing:

  • 300 g skyr
  • 2 fed hvidløg
  • 2 forårsløg
  • salt og peber

Fetafyldte æg:

  • 4 æg
  • 50 g feta
  • 1 tsk sennep eller efter smag
  • ½ tsk paprika
  • et godt strø peber

Dolmere:

  • 60 g brune ris
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bundt frisk persille
  • et godt strø salt og peber
  • ½ tsk rosmarin
  • ½ tsk paprika
  • ½ tsk chili
  • 1 salathoved med store blade (fx iceberg)
  • 2 dl vand
  • 1 citron
  • bomuldsgarn, sejlgern, husholdninsgarn e.l.

Squashfritter:

  • 2 squash
  • 1 løg
  • 1 bundt frisk persille
  • 1 bundt frisk dild
  • 1 æg
  • 2 spsk rugmel
  • et godt strø salt og peber

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (20)

Sæt som det første risene til dolmerne over, da de skal koge i cirka 35 minutter.

Dressingen:

Lav herefter dressingen, da den godt må stå og trække i køleskabet. Pres hvidløget og bland det sammen med skyr. Smag til med salt og peber. Hak forårsløg og strø det på toppen.

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (1)

De fetafyldte æg:

Kog æggene indtil de er hårdkogte. Skyl dem med det samme under koldt vand for at stoppe kogningen og pil dem. Lad dem herefter køle lidt af.

Halver æggene og fjern æggeblommerne. Kom æggeblommerne i en lille skål og mos dem sammen med feta, sennep og krydderier. Fordel blandingen i æggebådene og sæt herefter æggene til side indtil servering. Inden servering kan de eventuelt pyntes med et stykke persille på toppen for at give lidt farvekontrast.

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (6)

Dolmerne:

Lad risene køle lidt af, efter de er færdigkogte.

Kom hakket kød i en skål. Finthak løget og kom det ned i skålen sammen med presset hvidløg, krydderier, krydderurter og ris. Bland farsen sammen.

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (2)

Tag forsigtigt bladene af salathovedet. Du kan ikke undgå at de går lidt i stykker, men hold dem i så hel tilstand som muligt. Skyl og dup salatbladene. Hvis du bruger iceberg, skal du bruge cirka halvdelen af salathovedet.

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (4)

Form en håndfuld fars til en kugle og læg den i midten af et salatblad. Fold salatbladet sammen omkring kødet, så alt kødet er dækket. Bind et stykke garn omkring dolmeren for at holde sammen på den. Gentag med resten af kødet. Sæt herefter pakkerne til side indtil de skal tilberedes, hvilket tager cirka 20 minutter. Hvis du laver dem i god tid, så sæt dem i køleskabet.

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (5)

Squashfritterne:

Riv squashen groft. Strø salt over og lad det stå i cirka 15 minutter. Saltet trækker væske ud af squashen. Pres herefter så meget væske som muligt ud af squashen før du kommer det i en skål.

Hak løget meget fint og kom det ned i skålen sammen med krydderier, krydderurter, æg og rugmel. Bland det hele sammen og lad det eventuelt stå og samle sig indtil du er klar til at lave maden.

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (9)

Tilberedning af squashfritter og dolmere:

Du skal bruge cirka en halv time til at tilberede maden. Sæt to pander over. Når de er varme hælder du cirka 2 dl vand i den ene pande og lægger dolmerne ved. Hvis du har en pande med låg, så brug den. Alternativt så hold øje med at panden ikke brænder tør og tilsæt ekstra vand, hvis det bliver kogt væk. Dolmerne er færdige, når de føles faste når du trykker på dem. Sluk for varmen og lad dem eventuelt stå indtil resten er klar.

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (12)

Kom fedtstof på den anden pande og steg squashfritterne over middel varme. Kom en skefuld på af gangen og tryk den flad. Lad dem stege indtil de slipper panden naturligt. De er meget skrøbelige, så vær forsigtig når du vender dem. De skal være sprøde og mørkebrune (men ikke sorte og brændte) på begge sider. Tilsæt mere fedtstof efter behov, således at de ikke brænder fast.

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (13)

Hæld vandet fra dolmerne og lad dem eventuelt stå et par minutter på et viskestykke eller noget køkkenrulle for at opsamle overskydende vand.

Skær citronen i både og læg dem ved dolmerne. Herefter er retten klar til servering.

2014 Aftensmad Tyrkisk meze 050214 (14)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.