Grydebrød med feta og peberfrugt

Dansk

2013 Grydebrød 311213 (10)

Jeg havde aldrig prøvet at bage brød i en gryde før, så her til nytår fandt jeg anledning til at prøve. Normalt bager jeg kun boller, da Ledsageren får disse med til morgenmad på arbejdsdage, og man skal helst være lidt flere om at spise et større brød. Men nu skulle det altså prøves. Opskriften er rimeligt enkel men tager en del tid grundet hævningen, men resultatet smagte fantastisk. Jeg brugte en opskrift fra “Det sprøde køkken – mere ros til kokken” af Hanne K. Nielsen, Casper Harboe og Inge Skovdal, som jeg nedenfor har justeret lidt efter hvordan jeg selv lavede brødet. Mit brød skulle have haft lige en smule længere i ovnen, så jeg har justeret lidt i bagetiden. Problemet med sådan et grydebrød er at man ikke bare lige kan vende det om og banke på bunden for at høre om det lyder hult og se om det er færdigt, så man skal prøve sig lidt frem. En del afhænger jo af den gryde man bruger, ovnen, dejen og så videre, så det kan tænkes at brødet først bliver helt perfekt anden gang man bager det.

En note er at for at bage det her brød, så skal du bruge en solid støbejernsgryde. Det dur ikke med de tynde gryder. Jeg lå inde med en kvalitetsgryde af jern (og må nok indrømme at det var første gang at jeg fik brugt den, da vi har så mange forskellige gryder, og støbejernsgryder er meget tunge at slæbe rundt på), og det eneste på gryden, som ikke var af jern, var den lille gummidut på toppen af låget, og den sagde PING! og sprang inde i ovnen grundet den høje temperatur. Ingen skade sket, bortset fra den eksploderede gummidut, så brug en ordentlig gryde til at bage dit brød i.

Grydebrød med feta og peberfrugt

1 brød

  • 5 dl vand
  • 10 g gær
  • 2 tsk salt
  • 100 g grahamsmel
  • 500 g hvedemel
  • ½ dl flydende margarine
  • 150 g feta i tern
  • 1 peberfrugt

2013 Grydebrød 311213 (1)

Rens peberfrugten, fjern kernerne og skær den i tern. Skær fetaen i tern, hvis du har købt en stor blok i stedet for salattern.

2013 Grydebrød 311213 (3)

Hæld vandet i en stor skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt, grahamsmel, hvedemel, flydende margarine, feta og peberfrugt, og rør det hele sammen. Dejen skal ikke æltes, bare røres sammen til alt melet er inkorporeret i dejen.

2013 Grydebrød 311213 (5)

Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt den til hævning ved stuetemperatur i mindst 12 og højst 14 timer. Der er en lille fejlmargen, så brug dine matematiske evner til at regne ud, hvornår brødet skal røres sammen, således at du har et ledigt øjeblik, når det har hævet færdigt.

Efter cirka 12 timer forvarmes ovnen til 250 grader (almindelig ovn). Stil støbejernsgryden med låg i ovnen samtidig og lad den stå til den er meget varm, hvilket er vigtigt for brødets bagning. Gryden må ikke være kold, når dejen kommes i og den sættes i ovnen.

Når både ovn og gryde er varmet op, tages gryden ud og dejen lempes forsigtigt ned i. Læg låget på, returner gryden til ovnen og bag brødet i 30 minutter ved 250 grader.

Efter 30 minutter fjernes låget, og brødet bages yderligere cirka 15 minutter.

Resultatet er et flot, blødt og lækkert brød, der smager helt fantastisk bare med smør – eller sig selv alene. Det er også et plus at det er så nemt at samle og kan man arbejde med den lange hævetid, så er alt godt.

2013 Grydebrød 311213 (8)

Brødet kan fryses, men skal helst spises indenfor et par dage, hvis man har det stående fremme, da det ellers kan få en lidt ubehagelig gæret smag. Der er jo trods alt store stykker feta i, som måske ikke er så glade for at stå ved stuetemperatur i for lang tid. Hvedebrød bliver hurtigt kedeligt, hvis det opbevares i køleskabet, selvom det nok kan forlænge fetaens holdbarhed. Min anbefaling er derfor at spise det indenfor et par dage eller dele det op og fryse det ned i portioner.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.