Den store kransekagetest

Dansk

2013 Nytår Kransekage 311213 (9)

For nogle år tilbage investerede vi i en flot og dyr nytårskransekage fra Lagkagehuset. Den viste sig at være både tør og kedelig, og det har jeg aldrig hverken glemt eller tilgivet Lagkagehuset for (de laver andre gode kager, men det er virkelig for ringe at sælge tør kransekage til nytår, især til de ublu priser). Efterfølgende har jeg altid lavet min egen kransekage til nytår, men jeg har haft lidt svært ved at få konsistensen nøjagtig som jeg gerne ville have den. Derfor lavede jeg til kransekagen 2013 en lille test, hvor jeg testede tre forskellige konsistenser. Som udgangspunkt for mængden af marcipan versus æggehvide versus flormelis brugte jeg Mette Blomsterbergs opskrift 1 og opskrift 2. Hun angiver sine mål i gram, hvilket jeg så også har gjort, så jeg kan ikke 100 % gengive hvor mange æggehvider det svarer til, men hvis man køber sådan en 4-pak med pasteuriserede æggehvider man kan få alle steder, så har man rigeligt. Alt afhængig af marcipanmængden naturligvis, men typisk er et enkelt bæger pasteuriserede æggehvider eller to nok.

Test 1 – ren rå marcipan

Jeg sammensatte et kransekagetårn af ringe, hvor den øverste top blev udskiftet med en urskive.  Selve urskiven blev lavet ved at udrulle ren rå 62 % marcipan og udstikke den. Den blev bagt ved 200 grader med kun topvarme (for at sikre at den ikke blev brændt i bunden) i 10-15 minutter indtil den var gylden. Senere sprøjtede jeg tal og viser på (på begge sider) med smeltet mørk chokolade.

Ren rå marcipan giver en lidt sej og “hård” konsistens, uden at dette skal forstås negativt, men den er ikke så blød som jeg gerne vil have den.

2013 Nytår Kransekage 311213 (10)

Test 2 – lidt æggehvide og tørret tranebær

Til test to blandede jeg marcipanen med hakkede tørrede tranebær, en smule æggehvide og en smule flormelis. Det hele blev æltet sammen og dejen rullet til ringe. Dejen var udmærket at arbejde med. Kransekageringene blev bagt på samme måde som ovenstående.

2013 Nytår Kransekage 311213 (2)

Forholdet var:

  • 100 g marcipan
  • 8 g æggehvide
  • 30 g flormelis

Konsistensen var rigtig god og lige så smagen. Kransekagen var stabil nok efter bagning til at ringene kunne sættes sammen og bære vægten af dem oven på. Dette var mit foretrukne blandingsforhold til en kransekage, så denne version gør jeg nok også brug af næste gang (med eller uden tranebær).

2013 Nytår Kransekage 311213 (4)

Test 3 – mere æggehvide og revet citron

Til test tre tilsatte jeg dobbelt så meget æggehvide og flormelis samt tilføjede en god del revet citron. Håbet var at producere en kransekagemasse, der kunne sprøjtes. Det må jeg så sige at det kunne man ikke, så skal man i hvert fald have fat i nogle MEGET solide poser. Massen var alt for tyk til at jeg problemfrit kunne få den ud af posen i nogle pæne og brugbare ringe. Efter bagning var de alt for bløde til at de kunne fungere som støttende ringe i en kransekage, og de var så skrøbelige at de gik i stykker når jeg flyttede på dem. Jeg havde tiltænkt dem som ringene rundt om urskiven, men det var de slet ikke stabile nok til.

Til gengæld smagte de udmærket (især med den tilføjede citron), og blandingen fungerer sikkert udmærket som kransekagekonfekt. Hvis man kigger på billedet øverst i indlægget så blev disse ringe brugt til de to nederste ringe, primært fordi jeg ikke turde flytte på dem mere (den ene var allerede knækket). Som det ses var de meget flade og ikke så pæne som de andre. Blandingsforholdet er lidt for hverken/eller til at jeg vil bruge det igen – for flydende til at kunne forme massen med hænderne, men for fast til at kunne sprøjtes. Jeg synes at der skal enten mere eller mindre æggehvide i.

Kransekageringene blev bagt på samme måde som de resterende, men man kan eventuelt forsøge at give dem lidt længere tid. Jeg synes dog ikke at man skal bage dem så længe at man mister den bløde konsistens, for så kan man lige så godt lad være med at komme den ekstra æggehvide i.

Blandingsforholdet var:

  • 100 g marcipan
  • 20 g æggehvide
  • 60 g flormelis

2013 Nytår Kransekage 311213 (1)

Test 4 – hjemmelavet pistaciemarcipan

Jeg forsøgte også at lave min egen marcipan af pistacie. Fremgangsmåden er meget enkel: Kom usaltede pistaciekerner i en god hakker eller foodprocessor og blend dem meget fint. Skrab kanten ned engang imellem, hvis nødvendigt. Når de er fintblendet, tilsæt da glucosesirup lidt af gangen og blend mellem hver tilføjelse indtil massen har en sammenhængende konsistens, som du kan arbejde med. Glucosesirup er god at bruge til dette, da det ikke tilføjer ekstra smag til blandingen. En mørk sirup kan godt komme til at dominere pistaciekernerne. Akaciehonning eller lignende kan også bruges, og hvis man nu gerne vil have den ekstra smag fra siruppen, så kan man jo bruge hvad man vil. Samme princip er naturligvis gældende hvis man vil lave marcipan på andre nødder eller på de gængse mandler. Jeg havde også overvejet at lave en sukkerfri marcipan med mandler og flydende SØD (et sødemiddel), men jeg tænkte at jeg efterhånden havde rigeligt kransekage, så det bliver en anden gang.

2013 Nytår Kransekage 311213 (5)

Resultatet var en lidt sej masse, som dog havde en umiskendelig pistaciesmag. Jeg ved ikke om massen blev sej fordi det var hjemmelavet eller fordi det var pistacie, da jeg som sagt endnu ikke har forsøgt mig med mandler.

Noget af pistaciepanen bagte jeg som små kugler, andet blev blandet sammen med lidt ren rå marcipan til forskellige forme. Marcipanen blev bagt på samme måde som den resterende kransekage, men de skulle have haft lidt kortere tid eventuelt ved lavere varme, da noget af den flotte grønne farve forsvandt under bagningen. Den grønne kransekage smagte dog stadig af pistacie.

2013 Nytår Kransekage 311213 (8)

I grunden er det meget enkelt at lave sin egen marcipan, så længe man har en god blender at gøre brug af, så det kan varmt anbefales hvis man gerne vil gøre lidt ekstra ud af sin konfekt.

2013 Nytår Kransekage 311213 (7)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.