Nytår 2013

Dansk

2013 Nytår 311213 (2)

Nytårsaften blev holdt hos os. Mine forældre kom på besøg, og min mor og jeg havde arrangeret et lille sammenskudsgilde, hvor vi hver stod for de dele af menuen, som vi havde lyst til.

Første punkt på menukortet var en velkomstdrink, som jeg havde sammensat. Ikke at det var noget ud over det sædvanlige, men den bestod af tranebærsaft blandet med danskvand og isterningen var et frossent brombær. Dekorationerne blev holdt i et lidt blåt tema, så kanterne af glassene blev først dyppet i blå frugtfarve og bagefter i sukker. Det gav en fin blå kant, og når man drak af glasset og/eller spiste det blå sukker, så fik man en flot, blå tunge, der passede til resten af bordet, hvilket producerede et festligt indslag til nytårsaften.

2013 Nytår Velkomstdrink 311213 (6)

Kl. 18 hørte vi dronningens nytårstale, og her serverede min mor almindelig champagne samt børnechampagne (hvilket jeg drak, da jeg ikke drikker alkohol – det var en ganske udmærket jordbær/rabarbersaft eller lignende). Hertil blev der serveret små appetizere i form af hvide asparges klar til at dyppe i ramsløgspesto og små stykker brød med lakridsflødeost og stegt serrano skinke.

2013 Nytår Appetizer 311213 (1)

Appetizeren gjorde at vi blev godt sultne, så der gik heldigvis ikke så lang tid førend første forret blev sat på bordet. Det var hummer, hvilket mine forældre altid får nytårsaften. De blev serveret med en cremefraiche dressing, og Ledsageren og jeg fik en detaljeret gennemgang i hvordan man udhuler hummere, da hummer ikke er noget vi gør os i så tit. Mine forældre medbragte endda officielle hummergafler, som er små og spidse nok til at blive skubbet ned i kloen. Jeg har ikke noget imod at spise hummer, men det er noget værre griseri at få fat på kødet.

2013 Nytår Aftensmad Hummer 311213

Næste forret stod min mor også for, og vi holdt os til fisketemaet, da næste ret var østers. De var gratineret i ovnen og serveret i skallerne, som lå på et bjerg af salt. De så i hvert fald meget dekorative ud, men det er nok ikke min favoritspise.

2013 Nytår Aftensmad Østers 311213 (2)

Næste forret stod jeg for. Den bestod af et lille glas hjemmelavet suppe (primært gulerod), som blev serveret med lidt grofthakket ristet serranoskinke på toppen. Jeg må dog indrømme at jeg ikke brød mig særlig meget om suppen – den var alt for salt. Jeg havde kommet alt for meget bouillon i fra starten og så var resultatet nærmest uspiseligt. Vi fortyndede så suppen med noget milda og blendede lidt chili og krydderier i, og selvom den blev meget bedre brød jeg mig stadig ikke om smagen. Idéen var ellers god nok.

2013 Nytår Aftensmad Suppe 311213 (1)

Til suppen serverede vi også et hjemmebagt grydebrød med peberfrugt og fetatern, og det var til gengæld rigtig godt. Det fejlede ikke noget, men kunne godt lige have haft 5 minutter mere i ovnen for at være perfekt.

2013 Grydebrød 311213 (10)

Næste forret var også vores, og det er nok den ret, som jeg er mest tilfreds med. For ikke så længe siden købte jeg nogle små appetizerskeer, og de skulle naturligvis i brug til nytår. Alle fik derfor serveret tre varianter: Persillerodsmos med stegt kammusling (rigtig god kombination), perlespelt-risotto med ristet chorizo (også godt) og vandkastanje omviklet med bresaola og stegt sprød i ovnen (det var også udmærket, men ikke så spændende i smagen). Det værste var næsten at denne ret også var den, der tog længst tid at lave men var den hurtigste at spise.

2013 Nytår Aftensmad Skeanretning 311213 (2)

Næste ret var sidste forret, og den stod vi også for. Her var endnu en treenighed, denne gang bestående af en lille løgtærte, dildvaffel med cremefraichedressing og røget laks samt kryddermandler.

Den lille løgtærte var rigtig god og var også nem at lave, især når man bruger købt butterdej. Rødløg skæres i skiver og koges helt bløde i en gryde med lidt vand, eventuelt til sidst tilsmagt med lidt salt, peber og sukker, hvis man gerne vil have smagen lidt sødere. Butterdej udrulles og udstikkes og kommes i den ønskede tærteform, hvorefter rødløgsfyldet lægges på. Bag tærterne i ovnen ved 180 grader varmluft til de er gyldenbrune. Rødløg får en kedelig lilla farve efter de er kogt bløde, men de bliver rødlige igen efter de er bagt. Til serverering blev der revet lidt parmesan på toppen.

2013 Nytår Aftensmad Løg laks og mandler 311213 (4)

Dildvaflerne var også udmærkede, og selvom vi bagte vaflerne lige før servering, så tog det ikke så lang tid, da vi havde lavet selve dejen lidt før. Vaffeldej – ligesom pandekagedej – kan godt tåle at stå. Anretningen var måske ikke så præsentabel, men det er svært at gå galt i byen med røget laks, dild og cremefraiche.

De krydrede mandler var jeg ikke så tilfreds med. Jeg lavede dem endda af to omgange, da jeg ikke var tilfreds med første forsøg, men det blev aldrig helt rigtigt. De smagte ikke af nok og var egentlig lidt for bløde. Men de var da OK.

2013 Nytår Aftensmad Løg laks og mandler 311213 (1)

Herefter nåede vi endelig til hovedretten, som min mor også stod for. Vi fik krondyrfilet med svampesovs, tranebær og lidt grønt på toppen. En dekorativ og meget lækker ret.

2013 Nytår Aftensmad Krondyr 311213 (1)

Efter hovedretten var der et lille ostefad bestående af en valnøddeost og en ost med whiskey eller lignende alkohol. Alkoholen kunne dog ikke smages, men valnøddesmagen var meget kraftig.

2013 Nytår Oste 311213

Da klokken nåede cirka 22 var vi efterhånden nået til desserten, som jeg naturligvis havde ansvar for. Vi holdt os endnu engang til tallet 3, og der blev serveret chokolademousse, hindbærcheesecake og blåbærtrifli. Jeg fik lidt onde øjne af gæsterne, der var utilfredse med mængden og størrelsen af desserten, selvom jeg selv synes at jeg forsøgte at begrænse mig. Jeg synes dog det kan være svært at holde mængden så lille som de gerne vil have det – man kan jo ikke servere halvtfyldte skåle. Vi er jo ikke på fin restaurant. Jeg kunne dog heller ikke selv spise alle tre desserter op, selvom jeg forsøgte.

2013 Nytår Dessert 311213 (4)

Chokolademoussen var lavet på 60 % chokolade og blev serveret i en lille kaffekop med en klat flødeskum på toppen og pyntet med et stykke chokolade. Jeg har nogle chokoladeark liggende i skabet, som jeg havde taget et stykke af og smurt smeltet chokolade henover. Herefter kunne arket nemt pilles af og fremvise chokolade med mønster, der blev brækket i passende størrelser.

2013 Nytår Dessert 311213 (9)

Cheesecaken bestod af en digestivebund, hindbærkompot, et cheesecakefyld lavet med neutral flødeost vendt med flødeskum, vanillepulver, en anelse flormelis og revet citron, og pyntet med friske hindbær. På kanten af skålen var et lille hjerte af hvid chokolade med revet citron og drysset med lidt ikke-giftigt sølvglimmer.

2013 Nytår Dessert 311213 (8)

Blåbærtriflien blev lagt sammen af en skyrcreme (skyr vendt sammen med flødeskum), friske blåbær og nøddekrokant pyntet med lidt chokolade og en sølv “tryllestav” af plastik.

Jeg var tilfreds med alle tre desserter, men det var nok cheesecakedesserten der var min favorit. Chokolademousse elsker jeg dog altid, så måske var det nærmere en delt førsteplads.

2013 Nytår Dessert 311213 (6)

Jeg havde haft lidt butterdej tilovers fra de små løgtærter, som jeg havde udstukket og bagt i ovnen uden nogen form for fyld. De var puffet voldsomt op, så for at de ikke skulle gå til spilde havde jeg fyldt dem med hindbærskum (overskydende hindbærkompot fra cheesecaken vendt med flødeskum) og pyntet dem med citronglasur og lidt sølvglimmer og chokoladepynt. Vi var dog alt for mætte til at kunne spise dem, så de røg på køl til dagen efter, hvor Ledsageren og jeg spiste dem sammen med de andre rester. De smagte faktisk udmærket.

2013 Nytår Butterdejspakker 311213 (2)

Efter desserten kom der kaffe og chokolade på bordet. Vi smagte på lidt forskellige godter, som min mor havde hjembragt fra København tidligere på måneden, inklusive nogle fyldte chokolader fra Hotel Chocolat. Ledsageren og jeg havde jo også fået lidt chokolade af den københavnske familie i julegave, og den ene variant var med champagne, så den skulle naturligvis på bordet til nytår. Jeg fik spist mere chokolade end godt var, men man blev jo nødt til at smage på alt hvad der var.

2013 Nytår Chokolade 311213 (2)

Så nåede vi til kransekagen, som jeg også havde bagt. Jeg havde faktisk lavet fire forskellige slags: en helt almindelig, en med revet citron, en med hakket tranebær og så havde jeg også lavet min helt egen pistacie-marcipan ved hjælp af usaltede pistaciekerner og glucosesirup. Det blev lidt sejt men smagte overraskende godt. Jeg ved ikke om sejheden kom af at det var hjemmelavet eller fordi det var pistacie. Jeg har endnu ikke prøvet at lave min egen marcipan med mandler, men mon ikke det blot er et spørgsmål om tid. Det er i hvert fald utroligt nemt at lave blot man har en god hakker at blende det hele i. Jeg samlede kransekagen som et ur for ikke at gøre det samme hvert år.

2013 Nytår Kransekage 311213 (10)

Herefter var vi ude at fyre lidt krudt af, og jeg var meget overrasket over hvor meget fyrværkeri der i grunden var. Jeg havde ikke regnet med så meget i vores lille del af verden, men der var masser af store og flotte raketter. Vi havde selv indkøbt 3 batterier, som vi også fik skudt af, og de var også flotte at se på.

Vi blev ikke oppe så meget længere efter midnat, og vi var på daværende tidspunkt også godt mætte. Vi fik dog smagt på lidt mere af kransekagen, hvorefter vi fandt vej til vores senge. Jeg kan slutte af med lidt billeder af aftenens vine.

2013 Nytår 311213 (3)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.