Julestollen og julekløben

Dansk

2013 Julekløben 141213 (14)

Der findes et sødt julebrød, som hedder julestollen, der er fyldt med farvestrålende søde ting samt marcipan. Så vidt jeg har forstået, så er julestollen ét stort brød, hvor julekløben bruger samme opskrift men fremstår som små boller. Jeg kan tage fejl, men det er i hvert fald mit udlæg af opskriften. For nogle år siden lavede jeg julestollen, så i år forsøgte jeg mig med små julekløben i stedet.

Før jeg begyndte at bage det selv, så havde jeg kun smagt julestollen fra bageren, og det var virkelig noget af det mest kedelige jeg længe havde smagt. Jeg syntes faktisk slet ikke at det smagte godt. Derfor var jeg også lidt betænkelig da Ledsageren for år tilbage spurgte om jeg ikke skulle bage julestollen, men jeg gav det dog en chance, og det har jeg bestemt ikke fortrudt. Jeg fandt en engelsk opskrift her, som jeg nedenfor gengiver på dansk samt med mine småjusteringer. Det er et meget kalorierigt brød, så man skal ikke tænke for meget over hvad man spiser, og det er fyldt med så mange gode sager at jeg faktisk også kategoriserer det under konfekt. Men lækkert er det helt bestemt. Det tager også lidt tid at lave, for der er mange hævninger, men resultatet er besværet værd, og laver man det i små varianter, så er det også en rigtig fin værtindegave at tage med i julemåneden. Ifølge originalopskriften bør brødet opbevares på et tørt, køligt sted i mindst en uge før spisning, hvilket jeg bestemt ikke synes er nødvendigt at vente på, men det må jo betyde at brødet har lang holdbarhed, så det er også værd at tage med.

Julekløben

Ca. 16 små brød

 • 50 g gær
 • 1 tsk sukker
 • 1 dl lunken mælk
 • 500 g hvedemel
 • 125 g sukker
 • 1 spsk vanillesukker (eventuelt 1 tsk vanillepulver eller vanille-essens)
 • revet skal af 1 citron
 • et godt strø salt
 • ca. ½ tsk muskatnød
 • ca. ½ tsk kanel
 • 100 g fintblendede nødder
 • 1 tsk mandelolie (kan sikkert erstattes med fx rapsolie, men jeg har ikke testet det)
 • 200 g smør
 • 1½ dl lunken mælk
 • 50 g tørrede abrikoser
 • 50 g tørrede tranebær (de tørrede frugter kan erstattes af fx rosiner eller anden ønsket frugt)
 • 100 g grofthakkede nødder
 • 100 g cocktailbær
 • 100 g sukat
 • 100 g kandiseret appelsinskal
 • ca. 3-400 g marcipan

Til pynt (kan udelades):

 • 100 g smeltet smør
 • Sukker
 • Flormelis

Varm 1 dl mælk langsomt op til den er lunken, men så du stadig kan stikke din lillefinger ned i uden at brænde dig. Hvis det gør ondt på dig, gør det også ondt på gæren.

Kom gær og 1 tsk sukker i en skål og hæld mælken over. Sæt skålen lunt og tildækket i 15-20 minutter, mens du klargør resten af ingredienserne.

2013 Julekløben 141213 (1)

Find en stor skål frem og kom heri mel, de 125 g sukker, vanillesukker, revet citronskal, salt, kanel og revet muskatnøt, de fintblendede nødder samt mandelolien. Hvis du føler du har tid og overskud til det, kan du riste nødderne let på en pande inden du blender dem for at få mere af smagen frem. Dette kan dog udelades. Rør det hele let sammen.

Varm resten af mælken (1½ dl) langsomt op sammen med smørret.

Hak de resterende 100 g nødder groft og sæt dem til side. Skær de tørrede abrikoser i mindre stykker og læg dem til side. Hak eller halver eventuelt også cocktailbærrene.

2013 Julekløben 141213 (4)

Tilføj nu gærmiksturen samt mælke-og-smørblandingen til skålen med de tørre ingredienser og ælt det hele godt sammen. Dæk skålen og sæt den til hævning et lunt sted i cirka 30 minutter.

2013 Julekløben 141213 (6)

Efter hævning tilføj da den tørrede og kandiserede frugt samt nødderne og bland det hele godt sammen. Dejen burde nu være klæbrig og fedtet men let at håndtere og arbejde med.

2013 Julekløben 141213 (8)

Opvarm ovnen til 250 grader, almindelig ovn ikke varmluft.

Jeg lavede små julekløben af min dej og bagte dem i små brødforme. De kan også bages bare på bagepladen, og man kan lave store brød (julestollen) af dem, hvis man ønsker det. Nedenfor beskriver jeg dagens fremgangsmåde, men du kan selvfølgelig gøre som du føler for. Jeg er også meget glad for marcipan, så jeg var rundhåndet hermed. Du kan sagtens komme mindre i uden at man bliver skuffet. Hvis du laver store brød bruger du også mindre marcipan. Jeg kom cirka 25 g marcipan i hvert af mine brød, og jeg kunne godt have nøjes med lidt mindre.

Skær ca. 16 tykke skiver af marcipanen eller vej den ønskede mængde af. Tag nu en god klump dej op, cirka en stor spiseskefuld, og hiv den ud så den bliver flad. Rul marcipanskiven til en pølse i passende længde (så den passer ned i bageformen) og læg den på dejen. Fold dejen rundt om marcipanen og rul den lidt mellem hænderne, således at sammenføjningen forsvinder og alt marcipanen er jævnt dækket. Gentag processen indtil du har brugt alt dejen.

2013 Julekløben 141213 (9)

Stil dine julekløben til efterhævning i 20-30 minutter.

Sæt herefter ovnens temperatur ned til 150 grader og bag brødene i 25-30 minutter. Sæt varmen over på varmluftovn de sidste 5 minutter, hvis brødene ikke er blevet gyldne på toppen.

Til pynt kan du eventuelt bare drysse dem med flormelis så snart de kommer ud af ovnen eller inden servering. Alternativt kan du smelte 100 g smør, så det er klart, når brødene er færdige, og smør med det samme brødene og drys med almindeligt sukker. Lad brødene køle et par minutter, pensel dem herefter med smør igen og strø flormelis ud over. Brødene er meget søde, så jeg synes ikke at den ekstra smør og sukker er nødvendig, men de ser bestemt dekorative ud i deres fine, hvide puds.

Brødene kan med fordel fryses (i så fald bør man nok undgå at komme smør og flormelis på), og de kan spises i skiver enten som de er eller med smør på. Det er lige en opskrift efter Brødrene Prices hoved.

2013 Julekløben 141213 (13)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.