Havreblondekager med vanilleflødeost

Dansk

2013 Havreblondekager med flødeost 031213 (6)

En af mine favoritsmåkager er havreblondekager fra “Kagebogen” af Brita Olsson. Det er en opskrift, som jeg har lavet siden jeg var lille. En af de ting, der sikkert tiltrak mig dengang, var hvor nemme og hurtige de er at lave. Hvis man kan bruge komfuret, så kan man også lave disse. Et andet aspekt ved disse småkager er at de altid smager godt – men der skal ikke meget til førend den første portion er forskellig fra den næste. Når man laver dem rigtigt, så flyder småkagerne meget ud og bliver tynde og sprøde, men kommer der bare en lille smule mere mel eller havregryn i, så ændrer det også tykkelsen på resultatet. Det var også det jeg oplevede denne gang. Jeg laver oftest småkagerne på slump. Jeg måler fx sjældent hvor meget sirup jeg kommer i, og jeg forsøgte denne gang også at reducere sukkermængden, og det spiller jo også ind. Så derfor blev småkagerne ikke så tynde og sprøde som tidligere (jeg gengiver nedenfor den originale opskrift). Det kan jo være at man også foretrækker sine småkager på den måde, men jeg vil i hvert fald anbefale at holde øje med den færdige dej, for hvis den er meget tyk, så skal man trykke småkagerne lidt flade inden man bager dem, for ellers bibeholder de stort set samme form før som efter.

I år besluttede jeg også at gøre lidt ekstra ud af det ved at lave en sandwichudgave, hvor de blev lagt sammen med flødeost, og det fungerede faktisk rigtig godt. De skal opbevares på køl efter samling og skal spises rimeligt hurtigt efterfølgende, da småkagerne bliver bløde. Jeg vil sige max 4 dage, men de er bedst samme dag og dagen efter.

Havreblondekager med vanilleflødeost

Cirka 15 sandwichsmåkager

Til småkagerne:

 • 75 g smør
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl sukker
 • 1 dl hvedemel
 • 2 spsk fløde eller mælk
 • 2 spsk sirup
 • ½ tsk bagepulver

Til fyldet:

 • 200 g neutral flødeost (fx philadelphia light)
 • Vanillepulver
 • Revet skal fra 1 citron
 • 50 g flormelis (mængden kan justeres afhængigt af hvor sød man gerne vil have fyldet skal være)

Opvarm ovnen til 180 grader varmluft. Kom bagepapir på to bageplader.

2013 Havreblondekager med flødeost 031213 (1)

Smelt smørret i en lille gryde og tilsæt resten af småkageingredienserne. Rør rundt indtil det hele er smeltet og inkorporeret.

2013 Havreblondekager med flødeost 031213 (3)

Sæt dejen i klatter på bagepladerne. Jo blødere dejen er jo mere vil de flyde ud under bagning og jo mere plads skal der være imellem hver småkage. Det kan anbefales at bage en hurtig runde, hvor der kun er meget få på pladen for at se hvor meget de flyder ud. Det er vigtigt at dejen holdes lun indtil det hele er brugt, da den ellers “størkner” i gryden og bliver svær at arbejde med. Dejen skal gerne bruges så hurtigt som muligt.

2013 Havreblondekager med flødeost 031213 (4)

Hvis dejen er meget fast skal småkagerne trykkes lidt flade med en ske, da de ellers ikke flyder nok ud.

Bag småkagerne i ovnen i 5-10 minutter, indtil de er gyldenbrune.

Tag dem ud og lad dem afkøle en lille smule på bagepladen, hvorefter de flyttes over på en bagerist for at køle helt ned.

2013 Havreblondekager med flødeost 031213 (8)

For at lave fyldet kommes flødeosten op i en skål og piskes let og luftigt med en elpisker. Tilføj revet citronskal og vanillepulver (det kan erstattes med vanillesukker, vanillekorn eller vanilleekstrakt). Kom flormelis i en lille sigte og sigt det ned i skålen til resten af ingredienserne (dette for at fjerne eventuelle klumper). Pisk så blandingen igen, indtil det hele er blandet. Sæt eventuelt skålen på køl i køleskabet i 5-10 minutter.

Sæt de afkølede småkager sammen to og to og stil dem klar foran dig. Sørg for at der er plads i køleskabet, for sandwichsmåkagerne skal på køl med det samme således at fyldet kan størkne inden det flyder ud. Pisket og stuetempereret philadelphia ost er temmelig flydende.

Brug en ske til at komme klatter af fyld på hveranden småkage og pres så dens nabo på toppen. Sæt dem på køl en halv times tid såvidt muligt liggende helt fladt. De er herefter klar til spisning.

Den lidt syrlige flødeost passer rigtig godt sammen med den meget søde småkage.

2013 Havreblondekager med flødeost 031213 (9)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.