Othellolagkage

Dansk

2013 Othellolagkage 011113 (19)

I sidste uge fik jeg jo lov til at bage en othellolagkage i anledning af min morfars 80 års fødselsdag. Jeg besluttede mig for at teste nogle nye opskrifter, hvilket jeg senere fortrød lidt. Jeg var egentlig OK tilfreds med makronbunden, selvom den ikke var så sprød som jeg gerne ville have haft den, men jeg synes at lagkagebundene var for tykke og kompakte, og vanillecremen var for besværlig at lave og smagte ikke af nok. Næste gang tror jeg bare at jeg holder mig til de sædvanlige opskifter. Jeg har dog planer om næste gang at skifte makronbunden ud med en mørdejsbund primært lavet på mandelmel og måske revet marcipan, for at se hvordan det bliver. For mig har den perfekte othellolagkage en SPRØD bund nederst, som dog skal smage af meget mere end bare en almindelig mørdej.

Nedenfor følger de opskrifter jeg brugte. Makronbunden er min egen (den er også ualmindeligt enkel), men opskriften på lagkagebunde og vanillecreme er fra Rikke Grybergs Byens bedste kager, her noteret inklusive mine egne eventuelle justeringer.

Makronbund

Giver 1 tyk bund på 22 diameter

 • 3 bægre pasteuriserede æggehvider (svarer cirka til 3-4 æggehvider)
 • 1 pose makroner (ca. 250 g)
 • 150 g marcipan

Opvarm ovnen til 160 grader.

Knus makronerne rimeligt fint, men der må godt stadig være lidt større stykker i. De skal ikke være pulveriserede. Kom makronerne i en stor skål. Riv marcipanen i små stykker ned i skålen og vend det lidt rundt. Hvis du fryser marcipanen først, kan du rive den på et rivejern i stedet.

2013 Othellolagkage 011113 (1)

Pisk i en anden skål æggehviderne, indtil du kan vende skålen på hovedet uden at det falder ud.

Kom nu noget af æggemassen over i makronerne og vend det hele sammen. Bliv ved med at tilføje æggehvide indtil dejen er samlet – det er ikke sikkert at du får brug for al æggemassen.

2013 Othellolagkage 011113 (4)

Fór med bagepapir en springform e.l. på cirka 22 cm i diameter (mængden kan også snildt bruges til lidt større forme, for det er en meget tyk bund). Hæld makronmassen ned i og sæt bunden i ovnen. Bag den ca. 20 minutter indtil den er helt gylden. Den skal ikke blive mørk, men den må gerne tage farve. Når fyldet senere kommer på, så bløder den op igen, så det gør ikke noget, hvis den føles lidt hård, når du tager den ud.

Lagkagebunde

Giver 3 lagkagebunde á 22 cm

 • 250 g sukker
 • 1 stang vanille
 • 8 æg
 • 250 g mel
 • 1½ tsk bagepulver

Opvarm ovnen til 200 grader.

Del vanillestangen og skrab kornene ud. Brug kniven til at mase kornene ud i lidt af sukkeret.

Slå æggene ud i en skål og tilføj vanillekorn og sukker. Pisk det hele med en elpisker til det er lyst og luftigt.

2013 Othellolagkage 011113 (7)

Vej mel og bagepulver af i en anden skål og sigt det herefter ned i æggemassen. Vend det hele forsigtigt sammen med en dejskraber, men rør kun i det indtil det lige netop er samlet, således at alt luften ikke bliver slået ud af æggene.

Fordel kagemassen i 3 forme og bag dem i cirka 10-12 minutter, indtil de er gyldne og faste i midten.

Jeg valgte at bage dejen som én stor kage og bagefter skære kagen ud, fordi jeg ikke havde nok forme i den rigtige størrelse, men det producerede nogle meget kompakte bunde. De smagte udmærket, men de var ikke bløde og luftige nok, i hvert fald ikke til dette formål. Til en lidt tungere kage end en blød lagkage, så tror jeg såmænd at de fungerer udmærket, så jeg vil egentlig ikke afskrive opskriften helt. Næste gang jeg skal bage lagkagebunde så bruger jeg dog en anden opskrift – eller prøver at bage dem enkeltvis. Jeg vil også nævne at jeg kun delte min kage i 2 bunde, og der var så rigeligt dej, hvorfor jeg i opskriften siger at der bliver til 3 bunde.

2013 Othellolagkage 011113 (9)

Vanillecreme

Nok til 2 lag

 • 3 æg
 • 45 g maizenamel
 • 2 små (almindelige) vanillestænger eller 1 stor
 • 7,5 dl sødmælk
 • 110 g sukker
 • 3 dl fløde

Kom æggene i en gryde og sigt maizenamelet ned i. Rør det sammen med et piskeris.

2013 Othellolagkage 011113 (8)

Del vanillestængerne, skrab kornene ud og mas dem sammen med lidt af sukkeret. Kom nu vanillekorn, sukker og mælk ned i gryden til æggene.

Tænd for gryden og kog det hele op under konstant omrøring. Det tager rigtig lang tid, og hvis du er utålmodig ligesom mig, så er det her ikke den bedste måde at lave vanillecreme på. Du må ikke skrue for højt op for temperaturen, for så kan det brænde på, og du må ikke holde op med at røre i særlig lang tid af gangen, for så klumper det. Og det tog mig meget længere tid end jeg havde troet.

Når cremen har fået en tyk konsistens som grød, tages den af varmen og sættes på køl. Når cremen er helt kold, piskes fløden til skum og vendes i, hvorefter cremen er klar til brug.

Jeg har i den angivne opskrift her fordoblet mængden af vanille, da jeg slet ikke syntes at cremen smagte af nok, og hvis en vanillecreme ikke smager af vanille, hvad er så i grunden meningen? Hvis man derudover har tålmodighed til at stå og røre i gryden, så er opskriften udmærket.

2013 Othellolagkage 011113 (10)

Samling af kagen

Find dit kagefad frem og sæt makronbunden i midten herpå. Tag en bagering eller ringen af en springform i samme størrelse som bundenes størrelse og placer den omkring makronbunden. Hvis du har mulighed for det, så kom et plastikbånd rundt i kanten mellem bunden og bageringen – dette gør det nemmere at få kagen ud af bunden bagefter.

Smør nu et tykt lag syltetøj på makronbunden. Jeg brugte halvdelen af et glas hjemmelavet jordbær/solbærsyltetøj, men hindbærsyltetøj er også godt. Den væsentlige detalje er at det skal være lidt syrligt.

2013 Othellolagkage 011113 (12)

Kom halvdelen af vanillecremen på, efterfulgt af den ene kagebund. Giv kagebunden et let tryk, så den sætter sig rigtigt på kagecremen.

Smør herefter syltetøj på kagebunden og endnu et lag vanillecreme. Dæk med den sidste lagkagebund.

Sigt flormelis og kakao ned i en skål og rør det til en glasur sammen med lidt vand. Det må gerne være lidt tykt, således at du kan smøre det på toppen af kagen.

2013 Othellolagkage 011113 (15)

Sæt nu kagen på køl, gerne natten over, så den rigtig kan sætte sig.

På serveringsdagen fjernes først bagering og herefter plastikbåndet. Så rulles ca. 500 g marcipan ud i en passende størrelse og kommes rundt i kanten. Min marcipan blev lidt tynd i kanten, så jeg gjorde det at jeg delte den i 7 ens stykker og kom dem på enkeltvis. Bagefter skjulte jeg sammenføjningerne med fløde. Jeg synes egentlig det er et godt tip, som jeg godt kan finde på at gøre brug af igen. Hvis du gør det på denne måde, så medregn et par ekstra millimeter til hvert stykke marcipan, så stykkerne kan overlappe en lille smule.

2013 Othellolagkage 011113 (16)

Pynt til sidst toppen med flødeskum, og til slut spis og vær glad!

2013 Othellolagkage 011113 (18)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.