Et sandt ismekka

Dansk

I dag fik jeg brugt nogle mejerirester, og det på den totalt coole facon. Jeg har det sådan at hver gang jeg har pasteuriserede æg eller fløderester i huset, så laver jeg is, og andre mejerirester der bliver brugt til is inkluderer også skyr, yoghurt og eventuelt creme fraiche.

Jeg har ingen fast opskrift til det, og jeg gør bare det at jeg blander alt det sammen, som jeg har i huset. Det vigtigste er at have nogle æg (enten blommer eller hvider, eller begge dele) og noget fløde. Fløden piskes til skum. Æggehvider piskes til du kan vende skålen rundt uden at få marengs i hovedet, og æggeblommer piskes lyst og luftigt med sukker (cirka 100 g til 3 æggeblommer). Hvis du udelukkende bruger æggehvider, så pisk dem med lidt sukker også.

Et godt tip er at hvis du laver noget med bær, så skal du bruge æggeblommer. Det er noget med hvordan ingredienserne krystalliserer og sådan noget teknisk noget, som Ledsageren har forklaret mig, men jeg ikke helt har hæftet mig ved da jeg ikke er lige så teknisk nørdet som ham. Vandholdige bær har brug for fedtet fra æggeblommerne, mens en nutellabaseret is fx godt kan laves bare på æggehvider. Isens smag ændres naturligvis afhængig af hvilke ingredienser du bruger, men den bliver ikke ringere af en yoghurtrest.

I dag lavede jeg en ismasse af: Cirka ½ liter fløde, to æggeblommer, 1,5 æggehvide, en rest skyr, en rest vanilleyoghurt, og en rest vanillecreme (fra othellolagkagen tidligere). Det producerede cirka 4 liter is.

Jeg lavede derfor fire varianter, og den første var nutellais med banan og hasselnøddekrokant. Nogle gode skefulde nutella kommes i ismassen og det hele blandes til en homogen masse, som herefter får lov til at køre på ismaskinen. Nøddekrokant laves ved at smelte sukker på en pande over langsom varme, hvorefter nødderne tilsættes og dækkes af karamellen. Massen hældes fra og får lov til at køle ned, hvorefter det hakkes. Når isen er klar, skrabes halvdelen af den ned i en bøtte, og der tilføjes bananstykker og nøddekrokant. Derefter tilføjes et nyt lag nutellais, og til slut strøes der bananstykker og nøddekrokant på toppen.

2013 Ismekka 051113 (2)

Den anden is var en mangois med pekannødder. En lille mango skrælles, hvorefter måske en fjerdedel skæres i små tern og resten blendes til mangopuré. Grundismassen køres på ismaskine indtil den er pænt fast men stadig kan røres i. Halvdelen af mangoternene samt nogle hakkede pekannødder spredes ud i bunden af en isbøtte (pekannødderne må gerne ristes lidt på en pande først, men det havde jeg ikke lige tid til). Herefter hældes ismassen ned i og mangopuréen kommes oven på. Bland med en ske de to masser let sammen, men uden at de blandes helt. Herefter pyntes toppen med de sidste mangotern og lidt flere hakkede pekannødder.

2013 Ismekka 051113 (1)

Til den tredje og fjerde type is smeltede jeg en god portion hvid chokolade og blandede i grundmassen, og lavede med udgangspunkt heri en hvid chokoladeis med ribs/jordbær og skumfiduser og en hvid chokoladeis med kirsebær. Først kørte jeg ismassen på ismaskine og fordelte herefter cirka 2/3-dele af massen i to bøtter. I den ene bøtte kom jeg nogle skefulde hjemmelavet ribs/jordbærsyltetøj, som jeg rørte ud i ismassen med let hånd (det skal ikke blive til en homogen masse) og så fiskede jeg lidt ekstra bær op af glasset, som jeg kom på isen og pyntede ligeledes med mini skumfiduser.

2013 Ismekka 051113 (3)

Til den fjerde is (i anledning af den snarlige højtid) ofrede jeg et af mine glas med hjemmelavet kirsebærsauce. Nogle gode skefulde blev blandet lidt i den anden bøtte med is. Herefter blev resten af isen fordelt i begge de to bøtter. På kirsebærisen pyntede jeg med lidt ekstra kirsebærsauce (der var ikke rigtig flere kirsebær tilbage i glasset), og den anden is pyntede jeg med lidt mere syltetøj samt skumfiduser.

2013 Ismekka 051113 (4)

Og nu står de ellers alle sammen parat i fryseren til en aften, hvor vi trænger til lidt at styrke os på.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.