Solsikkebrød og syvkornsbrød

Dansk

2013 Solsikkebrød med tørrede frugter (4)

Bagningen er ikke gået helt i stå, da jeg har fået testet et par brødopskrifter fra Den Store Diabeteskogebog af Fiona Hunter og Heather Whinney.

Den første opskrift er et solsikkebrød med tørrede frugter. Jeg brugte en blanding af rosiner og abrikoser (sidstnævnte skar jeg ud i mindre stykker). Bogen anbefaler at spise ét brød til morgenmad med en lille moset banan på toppen, og det fungerer sådan set rigtig godt. I stedet for at bage ét stort brød så bagte jeg dem i muffinforme. Så var det også lettere at portionsanrette dem samt fryse dem ned til senere brug. De er temmelig små, så hvis man har brug for meget volumen til morgenmad, er det her nok ikke den bedste løsning. Til gengæld er de rigtig nemme at lave, hvilket ses nedenfor.

Solsikkebrød med tørrede frugter

10 portioner (ca. 130 kalorier pr. stk.)

 • ½ dl blandede tørrede frugter
 • 175 g fuldkornsmel (jeg brugte groft rugmel)
 • 1 spsk natron
 • 2/3 dl solsikkefrø
 • 150 g yoghurt naturel (fedtfattig og sukkerfri)

Ovnen opvarmes til 180 grader og en muffinform med 10 huller gøres klar. Formene smøres let.

Den tørrede frugt skæres i mindre stykker, hvis nødvendigt, kommes i en skål, og overhældes med 1 dl kogende vand. Lad det stå i cirka 10 minutter.

2013 Solsikkebrød med tørrede frugter (3)

I en anden skål blandes mel, natron og solsikkefrø, hvorefter yoghurten, den tørrede frugt samt vandet herfra blandes i. Dejen røres kort sammen og fordeles derefter ligeligt i de 10 muffinforme. Sæt nu de små muffinbrød i ovnen og bag i cirka 15 minutter, indtil de er gyldne på toppen.

Det er som sagt en rigtig nem opskrift, og der er en god kombination af groft mel, sprøde solsikkefrø og sød, tørret frugt, så det passer også rigtig godt som en lille snack i madpakken.

2013 Solsikkebrød med tørrede frugter (2)

Den anden opskrift jeg prøvede var et syvkornsbrød. Jeg fulgte dog ikke opskriften slavisk, da den er hvad jeg vil betegne som kompleks. Ikke så meget i sin konstruktion men i de mange forskellige ingredienser, der indgår heri. Det er dyrt at gå ud og købe en pose med hirseflager til 30-35 kr., når man kun skal bruge ½ dl. Jeg anbefaler derfor at man kigger sine skabe igennem for spændende kornrester og i stor grad bruger hvad man har. I min opskrift brugte jeg derfor groft rugmel og grahamsmel, mysli med ristede havregryn, bygflager og rugflager, quinoa, brune ris, linser, hvedeklid, majsgryn og et fuldkornsmorgenmadsprodukt.

Også denne gang bagte jeg brødet i små forme. Disse brød er dog større end den anden opskrift, og man får et godt måltid ud af dem. Kalorieindholdet er dog også næsten dobbelt, hvis man tænker i de tanker. Der er rigtig god smag i dem, og jeg synes faktisk at de smager bedst bare med et tyndt lag smør og ikke så meget ost eller syltetøj til at fjerne fokus fra selve brødet. Det er et godt brød som supplement til aftensmaden.

2013 Syvkornsbrød 191013 (1)

Syvkornsbrød

20 portioner (ca. 220 kalorier pr. stk.)

 • 1 dl bulgur
 • ½ dl majsgryn
 • ½ dl hirse
 • ½ dl quinoa
 • 450 g hvedemel
 • 250 g fuldkornsmel (rugmel e.l.)
 • 3/4 dl havregryn
 • 3/4 dl rugflager
 • 50 g gær
 • 2 tsk salt
 • 50 g kogte brune ris
 • 2 spsk honning
 • 2½ dl mælk

Lun 4 dl vand, hæld det i en skål og opløs gæren heri. Tilføj bulgur, majsgryn, hirse og quinoa – det vil sige de ingredienser, der typisk skal koges inden spisning. Jeg tilføjede også mine linser på dette tidspunkt. Læg et rent viskestykke over skålen og lad det hele trække i 15 minutter.

2013 Syvkornsbrød 191013 (2)

Hvis du ikke allerede har gjort det, så kog de brune ris efter anvisningen på pakken.

I en anden skål blandes hvedemel, fuldkornsmel, havregryn, rugflager og salt. Hvis du ønsker at tilføje andre typer fyld, så tilsæt det her. Jeg tilsatte her hvedeklid samt morgenmadsproduktet. Når risen er kogt, røres først quinoa-blandingen i melblandingen og derefter risene.

Varm mælken med honningen, indtil honningen er smeltet, og tilføj det til dejen. Jeg brugte dog ikke honning i min opskrift, men Sukrin, og jeg brugte heller ikke tid på at lune mælken, men kom den bare direkte i dejen.

Herefter siger opskriften at man skal tilføje 2 dl lunkent vand og ælte dejen i 10 minutter til den er elastisk. Dette var fuldstændig umuligt for mig. Dejen var så våd, at den på ingen måde kunne æltes, medmindre jeg brugte en køkkenmaskine til det, og det var endda før jeg havde tilføjet det ekstra vand (som jeg helt udelod). Resten af opskriften fortæller derfor lige præcis hvordan jeg gjorde.

Rør dejen sammen. Smør let 20 forme (jeg brugte små rugbrødsforme), og fordel dejen ligeligt i de 20 forme. Dæk brødene med et rent viskestykke og lad dem hæve lunt og tildækket i cirka 1 time, indtil de er fordoblet i størrelse.

2013 Syvkornsbrød 191013 (5)

Opvarm ovnen til 180 grader og bag så brødene i 15-20 minutter indtil de er sprøde på toppen og lyder hule i bunden, når du banker på dem.

Jeg synes opskriften i sig selv tager meget lang tid, og der er mange små detaljer og specielle ingredienser, så det er nok ikke en opskrift, som jeg vil lave tit. Til gengæld synes jeg at brødet smager rigtig godt, og man behøver ikke følge opskriften nøjagtig som den står men kan substituere nogle af ingredienserne med hvad man nu lige har i skabet på det tidspunkt. Besværligheden til trods synes jeg smagen er det værd.

2013 Syvkornsbrød 191013 (7)

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.