Maden på Rømø

Dansk

Ingen ferie på Rømø uden mad og drikke, så det skal jo også lige nævnes. Den første aften stod på lam. Vi fik hakkebøffer lavet af lammekød samt lammepølser, serveret med ovnkartofler, dressing, en blandet salat og minimajs omviklet med bacon. Det hele var ganske udmærket, og jeg kunne godt smage lam i kødet, hvilket jeg synes er en væsentlig pointe når man spenderer lidt ekstra penge på lammekød i stedet for fx oksekød.

Desserten bestod af en meget lækker citron-og-mandelkage. Den var vist af fransk oprindelse – i det mindste købt på et fødevaremarked. Hertil blev der serveret en rigtig lækker pistacieis fra Carte D’or. Nedenstående billede heraf er muligvis misvisende, da der ser ud til at være en stor bunke is på min tallerken – i virkeligheden er det kagestykket som er meget, meget lille …

Den næste aften startede vi med en lille forret, hvor vi fik nogle små tørrede bruschetta med hvad jeg mener var andepaté med appelsinsmag. Jeg kunne dog ikke rigtig smage appelsinen. Derefter var der grillpølser enmasse serveret med salat, pomfritter og en pastaret med majs.

Efter aftensmaden følte jeg et behov for churros (eller “cheerios” som Ledsageren kalder dem). Til en sommerferie hører naturligvis også indtagelse af vaffelis, så jeg havde kigget på nettet for at se hvilke isbutikker, der lå i nærheden. Jeg havde så fundet “Pandekagehuset“, som Ledsageren og jeg besøgte efter aftensmaden. På deres menukort, både på internettet samt ved selve butikken, stod der at de solgte churros med alskens tilbehør, så det glædede jeg mig til! Men så fik vi at vide at de havde solgt maskinen, fordi det var for besværligt at lave. “Burde I så ikke opdatere jeres menukort?” spurgte Ledsageren. “Joh, men så skulle de jo ændre dem alle sammen …” JA IKKE SANDT? Nu havde jeg glædet mig til churros, så jeg havde ikke lyst til at erstatte det med is, og Ledsageren havde ikke lyst til at spise is alene, så vi gik igen med uforrettet sag.

Det var nu også så-som-så med kvaliteten af isen det sted. Udvalget var meget lille, men det er så hvad det er. Der var et par foran os, der købte vaffelis, og herfra kunne jeg jo se proceduren. 1 kugle svarer til 1 kugle med skeen, så det er meget lidt man får. Guffet er det der lyserøde langtidsholdbare noget – altså, ikke rigtig guf. Han havde en skål stående oven på fryseboksen med isene, og den var næsten tom da vi kom. Vi kom også meget sent på aftenen, det skal medgives. Kvinden foran os ville gerne have guf i bunden af isen. Det fik hun så også. Men derefter havde ekspedienten ikke tænkt sig at komme guf på toppen også – det fik hun først da hun bad om det (hun fik det da). Den klat der kom oven på var dog bare det: en klat. Der blev ikke gjort forsøg på at smøre guffet udover isen, så det så nogenlunde præsentabelt ud. Allerede dér så det hele meget skuffende ud, så det var næsten en lettelse bare at gå igen. Jeg stiller også spørgsmålstegn ved om de så overhovedet laver pandekager – for det er da også besværligt at lave? Måske har de solgt alle deres pander og glemt at opdatere deres menukort for det også? Så slår man et slag for de kunder, der kommer hele vejen og må nøjes med det de har, fordi alt det interessante er væk. Det er de færreste der bare går igen, især dem der har børn med, som man jo har lovet en is. Men jeg synes nu personligt ikke at man skal finde sig i alt.

Næste dags aftensmad stod i burgerens tegn, rettere sagt pulled pork burger. Det blev serveret som byg-selv-burger med diverse former for grøntsager, men okay, lad os nu komme videre til isen. For i dag skulle vi have is! Og ikke som i går, hvor det hele bare var en slem skuffelse. Så vi kørte til Fru Dax i Lakolk, for de har åbent til meget sent i sommerferieperioden. Der ligger et par ishuse samme sted, men Fru Dax har – udover de almindelige gammeldags vafler – også en bod med BEN & JERRY IS, og når det nu skulle være, så skulle det være. Jeg var dog lidt tilbageholdende i starten, for Ben & Jerry is er så dyrt at det er fjollet, og alle steder hvor jeg har fået B&J is i Danmark har 1 kugle været lig med 1 meget lille kugle, så jeg er egentlig gået væk fra det igen, også fordi der i én kugle sjældent kommer særlig meget af “fyldet” med, hvilket er det der gør isen til noget særligt. Men Fru Dax er anderledes. Her er 1 kugle lig med 3 eller 4. Der er tale om en ENORM is. Det værste var at der selvfølgelig også var rigtig mange varianter at vælge imellem, og selvom jeg volumemæssigt godt kunne have nøjes med 1 kugle, så ville jeg på den måde også kun smage 1 variant, så jeg så mig nødsaget til at smage 2, hvilket producerede en is der var tæt på at slå mig bagover i beundring.

Ledsageren og jeg valgte at få vores is i vaffel (som Fru Dax laver selv), men det var også muligt at få i bæger. Hvis man vil have mest for pengene vil jeg dog klart anbefale at købe i vaffel, da der kom lidt mindre is i bægeret (det blev dog fyldt til randen). Det var også muligt at få guf på, hvilket jeg dog fravalgte. Desværre kom de ikke noget guf i bunden, hvilket ville have gjort meget. Det eneste negative ved Fru Dax er vaflerne. De er meget, meget tynde – så tynde at de bliver opløst af isen, hvilket ikke gav en god smag. Vafler skal være knasende og sprøde. Derudover var de ikke foldet så pænt i spidsen, så der løb hurtigt is ud. Her ville det hjælpe hvis isvaflen var isoleret med guf.

En Ben & Jerry isvaffel koster en lille smule mere end den gammeldags (en 3-kuglers B&J is kostede 41 kr.), men hvis man kan lide Ben & Jerry is er Fru Dax en fantastisk måde at få stillet sin lyst på, og jeg er sikker på at de er lige så rundhåndede med de gammeldags vafler, som de også sælger, hvis man hellere vil det. Så hold jer væk fra snydere som Pandekagehuset og tag til Lakolk i stedet.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.