Chokoladegaver

Dansk

I forbindelse med brylluppet ville jeg gerne lave en lille “tak fordi I kom” gave, både fordi jeg godt kan lide at lave spiselige varer til folk jeg holder af, men også fordi at vi på den måde kunne sikre at vi nåede rundt til alle gæster, også selvom det kun var for en kort bemærkning. Vi overvejede forskellige typer, men endte så med at lave fire forskellige fyldte chokolader. Jeg ville have at det skulle være personligt, men det skulle heller ikke være for kompliceret at lave, da vi jo var under tidspres.

Det blev som sagt så til fire forskellige fyldte chokolader, alle med et personligt islæt.

2013 Chokoladegaver 210513 (1)

Den første var min chokolade. Beskrivelsen heraf var: lys og sød udenpå med visse syrlige bemærkninger, en hård nød at knække, men blød indeni og en forkærlighed for nutella.

Den bestod af en skal (dråbeform) med hvid chokolade, hvori der var blandet revet limeskal. Som fyld havde jeg lavet en nutellaganache ved at blande  nutella med lidt varm fløde samt iblande hakket hasselnøddekrokant (hasselnødder vendt i smeltet sukker).

Den anden var Ledsagerens chokolade. Beskrivelsen heraf var: et skarpt ydre med et firkantet verdensblik, men blød indeni med en overraskende dybde, god for helbredet og et strejf af rom.

Ledsagerens chokolade var firkantet med en skal af mørk chokolade. Dertil lavede vi et fyld med basis i kondenseret mælk, som blev kogt i vandbad i en håndfuld timer indtil det var tykt og karamelagtigt. Herefter tilsatte Ledsageren rom og romessens efter smag samt en smule havsalt. Dog blev Ledsageren en anelse overivrig med rommen, så fyldet blev for flydende, hvilket gjorde det stort set umuligt at få nogen af chokoladerne ud af formen i hel form, og selv de få der overlevede første runde, faldt sammen når de stod ved stuetemperatur. Jeg blev derfor nødt til at lave en ny omgang, hvor jeg denne gang i stedet lavede en chokoladeganache af hvid chokolade med rom, romessens og havsalt. Det holdt noget bedre, og chokoladerne blev meget mere stabile.

Den tredje var den lyse chokolade. Beskrivelsen heraf var: Som fremtiden – en lys fremtid i vente med uforudsigelige overraskelser.

Den var rimelig enkel at lave. Skallen var en rund form med lys chokolade, og i hver enkelt blev der stukket et tilfældigt stykke fyld, som var alt fra lakrids og labre larver til skumfiduser og frysetørrede hindbær. Sidstnævnte gruppe var dog rimelig besværlig, da fyldet var så let at det flød op til overfladen og lavede uønskede “bobler”, så de blev vist kasseret i sidste ende. Derudover lavede jeg også den fejl, at to af chokoladerne fik pebermyntedråber i, hvorefter de blev pakket i samme kagedåse som de andre chokolader, hvilket gjorde at pebermynten smittede af på de andre. Men det var jo så en uventet overraskelse, så det følger vel den oprindelige anvisning.

Den fjerde var den røde chokolade. Beskrivelsen heraf var: Som kærligheden – en blanding af alle smagsnuancer: sødt og surt, salt og bittert, og umami.

Hertil brugte vi naturligvis en hjerteform, og skallen blev lavet med rød callebaut chokolade, der smager lidt af jordbær. Fyldet var primært en ganache lavet på lys chokolade overhældt med varm fløde, der havde kogt op med te (det bitre indslag). En smule salt blev blandet i ganachen, og i midten blev der stukket et stykke kandiseret citron (som derfor var både sur og sød). Umami aspektet var lidt et stræk men skal forstås som den røde farve, der relateres til tomat, som jo giver umami.

Chokoladerne blev leveret i glas, som Ledsageren havde pyntet med et hjertesegl af guld. Ved siden af havde han påklistret en lilla rose, som desværre på nogle enkelte glas nåede at falde af, førend vi fik afleveret gaverne. Hvert glas var derudover forsynet med et kort med navn samt en beskrivelse af chokoladerne (de kursiverede sætninger i dette indlæg). Alt i alt synes jeg at det faldt ret godt ud. En anden gang vil jeg nok vælge at lave noget andet end chokolade, fordi hjemmelavet chokolade ikke holder sig så pænt så længe ved stuetemperatur, og jeg tror ikke at alle gæsterne satte glassene på køl, da de kom hjem. Men jeg er meget tilfreds med dem, og jeg håber at gæsterne var glade for dem.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.